Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SOM-undersökningen i Göteborg avrapporterad

Under hösten/vintern 2016 genomfördes den första SOM-undersökningen i Göteborg. Den 4 juli publicerades en sammanfattande rapport.

Undersökningen visar bland annat att de boende i Göteborg på det hela taget är nöjda med staden. 94 procent tycker att det är bra att bo i Göteborg men bara hälften håller med om att staden skulle vara trygg och säker. Frågor som brottslighet, boende och infrastruktur står högt på dagordningen, och inom flera områden finns tydliga skillnader mellan de olika  stadsdelarna.
 

SOM-undersökingen i Göteborg kommer att genomföras igen under hösten/vintern 2017, och målsättningen är att den ska bli en bestående del av vår undersökningsrepertoar för att vi ska ha möjlighet att följa flera av de viktiga resultaten över tid.

Läs rapporten SOM-undersökningen i Göteborg 2016

 

Larmar och gör sig tillOmslag: Daniel Zachrisson

Den 70:e forskarantologin från SOM-institutet, Larmar och gör sig till, släpptes den 28 juni. Läs hela boken här.

Larmar och gör sig tilltar avstamp i den senaste nationella SOM-
undersökningen och innehåller närmare 40 kapitel skrivna av forskare vid svenska universitet och högskolor.

 

Läs pressmeddelandet

Beställ ett tryckt ex av boken


Som komplement till boken finns nu senaste upplagan av vår årliga tidsserierapport Svenska trender. Den bästa översikten över de senaste 30 årens samhällsförtroende, oro, politik och mediekonsumtion. Läs denna och alla andra rapporter på vår rapportsida.

 

SOM på Vetenskapsfestivalen 2017

Under Vetenskapsfestivalen i Göteborg presenterade vi tidsserier och nya data på tema förtroende och tillit. Båda arrangemangen går att se i sin helhet under rubriken Presenterat.

Det första seminariet handlar om förtroende för institutioner och samhällsaktörer. För första gången presenterades data från 2016 års nationella undersökning gällande bl.a. förtroende för Polisen, Kungahuset, Domstolarna och andra samhällsinstitutioner. Presenterade gjorde Lennart Weibull och Sören Holmberg, seniorforskare och grundare av SOM-institutet.

Läs presentationen om samhällsförtroende i pdf-format

Det andra seminariet avhandlade förtroende för våra medier. Vem litar på medierna och varför? Föreläsare: Annika Bergström och Ulrika Andersson, undersökningsledare vid SOM-institutet.

Båda inspelningarna från 10:e maj 2017.
 

SOM-seminariet 2017

SOM-Seminariet 2017 är avslutat! Seminariet ägde rum tisdagen den 25:e april och fungerar som startskottet för SOM-institutets arbete med avrapportering av den senaste nationella undersökningen.

Läs alla presentationer från SOM-seminariet 2017

Under seminariet presenterades resultat och analyser inom flera olika områden. På länken ovan hittar du samtliga presentationsbilder i pdf-format. Detta är det som hittills publicerats av oss, och det är endast ett axplock av resultaten från undersökningen, som var den största och mest omfattande någonsin. Den särskilt intresserade kan med fördel konsultera kodboken för att se alla exakta frågeformuleringar från undersökningen.

Läs en kort sammanfattning av några resultat från seminariet

Se SOM-seminariet i efterhand på SVT-play (två långa klipp)
 

Framöver kommer fler resultat och djupare analyser att presenteras under Vetenskapsfestivalen i Göteborg, under Almedalsveckan i Visby, och framförallt i kommande publikationer från SOM-institutet. Under våren och sommaren släpps ett femtiotal rapporter samt en omfattande forskarantologi titulerad "Larmar och gör sig till". Allt blir som vanligt fritt tillgängligt under fliken Publicerat.

 
 

SOM-institutet vill tacka alla presenterande forskare och alla engagerade deltagare från tisdagens arrangemang. Sist men inte minst vill vi återigen rikta ett stort tack till dig som svarade på SOM-undersökningen 2016! 

SOM i media

Regeringen och V överens om vinster i välfärden
Expressen, [2017-08-20]

Dags för ett nytt valsystem?
Sveriges Radio P1, [2017-08-18]

Varför blir inte bostadsfrågan en valfråga? Eller kan den bli det?
Sveriges Byggindustrier, [2017-08-18]

Ge äldre rätt till goda levnadsvillkor
Skaraborgs Allehanda, [2017-08-17]

Social media

 

Larmar och gör sig till baseras på den nationella SOM-undersökningen 2016

Senaste boken

Larmar och gör sig till är den senaste och mest aktuella forskarantologin från SOM-institutet

Beställ böcker

Samtliga publikationer från SOM-institutet går att beställa.

Ladda ner pdf:er

Allt publicerat och presenterat material från SOM-institutet finns tillgängligt att ladda ner kostnadsfritt som pdf-filer

SOM-priset

Du vet väl att du som är student kan vinna SOM-priset om du använder SOM-data i din uppsats?

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2017-07-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?