• SOM-institutet söker 1-3 forskare på heltid

[2017-09-20] SOM-institutet söker nu 1-3 forskare på heltid som kan axla ett långsiktigt forskningsledande ansvar för organisationen i framtiden.

• Svenskarna tar helst bilen vid matinköp

[2017-09-13] De senaste åren har intresset ökat för sista milens logistik, det vill säga hur konsumenter fraktar hem sina inköp. Trots att den sista milen står för en stor andel av resursåtgången när det gäller tid, kostnader och energi i förhållande till resten av distributionskedjan har det saknats forskning på området. Resultat från en ny studie visar vilka färdsätt konsumenter väljer när de gör sina livsmedelsinköp och vilka faktorer som påverkar valet.

• Årets SOM-pris till Niklas Adamsson

[2017-08-25] Niklas Adamsson, student i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet, vinner SOM-institutets nationella uppsatspris 2017 för sin magisteruppsats "Folkets nya informationskälla och mediernas förtroendedilemma"

• Göteborgarna gillar sin stad

[2017-07-03] 94 procent av göteborgarna tycker att Göteborg är en bra stad att bo i, men hälften av de svarande i SOM-institutets nya undersökning ser inte staden som trygg och säker. Integration och immigrationsfrågor toppar dagordningen men är av betydligt lägre vikt i Göteborg jämfört med i Sverige i stort. Däremot är frågor om kriminalitet, infrastruktur och bostäder mer centrala än i övriga riket.

• Stabilitet trots larmande - ny bok från SOM-institutet

[2017-06-28] Trots omvälvande förändringar i omvärlden finns en påfallande stabilitet i Sverige i allmänhet. Svenskarnas förtroende för samhällsinstitutioner och demokratin, tilltro till expertis och vetenskap, tillit till varandra och känslor av samhörighet påverkas inte så mycket av det larmande som återfinns i våra många informationskanaler. Däremot gror på flera områden en stark misstro inom vissa grupper, vilket leder till polarisering och politisering.