• Lägre förtroende kommunnivån än för riksnivån

[2017-05-24] Enligt de senaste årens SOM-undersökningar misstros kommunpolitiker mer än rikspolitiker, vi har lägre förtroende för kommunstyrelser än för riksdag och regering, och vi är nöjdare med demokratin i riket än i kommunerna. Dessutom anser svenskarna att korruption är vanligare förekommande på kommunnivå än på riksnivå. Detta enligt kapitlet Svenskens sviktande kärlek till kommunnivån, från kommande forskarantologin Larmar och gör sig till.

• Den sociala sammanhållningen fortsatt stark i Sverige

[2017-05-17] Enligt de senaste tre årens SOM-undersökningar är den sociala sammanhållningen i landet fortsatt stark och 95 procent av de svarande upplever att de är en del av det svenska samhället. De som i lägst utsträckning instämmer med detta är människor med medborgarskap i något annat land, människor med lägre inkomster, och människor som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Skillnader i livsstil och kultur distanserar oss betydligt mer från varandra än skillnader i utbildning, inkomst eller nyhetskonsumtion.

• SOM på Vetenskapsfestivalen

[2017-05-16] Förtroendet för polisen sjunker, kungahuset högre förtroende bland de som står till höger i politiken, låglitare och Sverigedemokrater lägst förtroende för våra medier

• Ledig anställning: biträdande forskare på SOM/LORE

[2017-05-05] Utlysning: tidsbegränsad tjänst som biträdande forskare på Opinionslaboratoriet LORE och SOM-institutet

• Resultat från SOM-seminariet 2017

[2017-04-26] SOM-seminariet 2017 är avslutat och med detta har avrapporteringen av 2016 års nationella SOM-undersökning inletts. Under en heldag på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet redovisade forskare från SOM-institutet delar av vad som varit den största SOM-undersökningen någonsin. Alla presentationer från dagen går att läsa på SOM-institutets webbsida.