Rapport om forskningsfusk och förtroende

Nyhet: 2014-10-16

"Fusk och förtroende" är namnet på en ny rapport från SOM-institutet, framtagen i samarbete med den ideella föreningen Vetenskap och allmänhet. I rapporten undersöker Ulrika Andersson, SOM-institutet, hur allmänhetens förtroende för forskning och forskare påverkas av mediernas bevakning av vetenskap.

Ulrika Andersson, biträdande undersökningsledare vid SOM-instiutet och författare till rapporten Undersökningen ger inget stöd för att medierapportering om forskningsfusk skulle påverka allmänhetens förtroende för forskning och forskare. I stället är det andra faktorer, såsom bostadsort, utbildning och mediekonsumtion, som tycks vara avgörande för hur stort förtroende människor har för forskning. Närhet till forskningen och den akademiska världen är också en viktig faktor:

- Vi kan se att de som själva har studerat vid högskola och universitet, eller som känner någon forskare, har högre förtroende för forskning än andra, säger rapportförfattaren Ulrika Andersson.

Rapporteringen om forskningsfusk är ganska liten: endast tre procent av de analyserade vetenskapsartiklarna handlar om forskningsfusk. Om forskningsrapporteringen är positiv eller negativ spelar heller ingen märkbar roll för förtroendenivån. Enligt Maria Lindholm, chefsutredare på Vetenskap och allmänhet, ger rapporten upphov till många nya frågor att undersöka i framtiden:

- Det handlar till exempel om vad som egentligen ligger i begreppet ”förtroende”. Vi behöver också titta närmare på hur mycket svenska folket faktiskt läser om forskning i media.

Rapporten är en del av projektet Vetenskapen i Samhället, ViS, där Vetenskap och allmänhet tillsammans med SOM-institutet vid Göteborgs universitet sedan 2002 studerar allmänhetens inställning till forskare och vetenskap. Studien har genomförts med stöd av Riksbankens Jubileumsfond.

Läs rapporten:

Fusk och förtroende – om mediers forskningsrapportering och förtroendet för forskning

Vetenskap och allmänhet - hemsida

AV: Jonas Hägglund