Rekordstöd för kronprinsessan Victoria

Nyhet: 2012-04-25

Politiska ledare som Barack Obama och Fredrik Reinfeldt är visserligen populära bland svenskarna. Men mest populär av alla är Kronprinsessan Victoria. Det visar siffror från den senaste SOM-undersökningen, som redovisades under tisdagen vid seminariet "Fokus på ledarna".

Förtroendet för kungahuset är nere på rekordlåga nivåer. Trots det är kronprinsessan Victoria den mest populära av de europeiska kungligheter vars popularitet SOM-institutet har mätt.
– Stödet för kronprinsessan är faktiskt det starkaste som någonsin uppmätts för en offentlig person i SOM-undersökningarna, säger docent Lennart Nilsson på SOM-institutet.
Kung Carl XVI Gustav är inte lika populär som sin dotter, men ligger ändå på samma nivå som den mest populära svenska partiledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt, och som statschefer i de andra nordiska länderna.

Fredrik Reinfeldt är den partiledare som flest känner till. 99 procent uppger att de känner till honom. Nästan lika många känner till centerpartiets Maud Olofsson, och de tidigare partiledarna Lars Ohly (V) och Håkan Juholt (S), 98 respektive 97 procent.
Minst kända partiledare är Piratpartiets Anna Troberg (34 procent), Vänsterpartiets nye partiledare Jonas Sjöstedt (57 procent) och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson (61 procent).
Efter Fredrik Reinfeldt följer Gustav Fridolin (MP) och Annie Lööf (C) som tvåa och trea på listan över populära partiledare hösten 2011. De partiledare som hamnar längst ner i popularitetsmätningen är Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, följd av Lars Ohly (V) och Anna Troberg (Piratpartiet).

När det gäller EU:s ledare är kunskaperna begränsade. Endast en tredjedel av svenskarna vet vilka Herman van Rompuy (Europeiska rådets ordförande) och Catherine Ashton (EU:s ”Utrikesminister”) är, trots att de i två års tid innehaft två av de tyngsta posterna inom EU.
Stats- och regeringschefer är mer kända än politiker i EU och FN, trots att både EU och FN har stort inflytande på svensk politik.

I den privata sfären är det kvinnorna som är ledarna. De tar det övervägande ansvaret för de flesta uppgifter i hemmet. Kvinnorna bedömer att de har ett betydligt större helhetsansvar än männen, för bland annat städning, matlagning och inköp av hushållsvaror.
Den arbetsuppgift i hemmet som är mest jämnt fördelad är ansvaret för barnen, där 58 procent av de tillfrågade säger att de delar lika på ansvaret. Uppdelat på kön syns dock en tydlig skillnad, två av tre män tycker att ansvaret för barnen delas lika, men bara varannan kvinna.
Underhåll och reparationer är det område som är mest ojämnt fördelat. Bara en av fem svarar att de delar lika på de uppgifterna. Det är också det enda område där männen själva anser sig ha huvudansvaret.

Ladda ner presentationerna från SOM-seminariet 2012

För mer information:

Kungahuset: Lennart Nilsson, 031 – 786 1595. E-post: lennart.nilsson@som.gu.se
Internationella ledare/EU: Frida Vernersdotter, 031 – 786 4996. E-post: frida.vernersdotter@som.gu.se
Partiledare: Sören Holmberg, 031 – 786 4990: e-post: soren.holmberg@pol.gu.se
Hemarbete: Kerstin Alnebratt, 0768-67 26 56. E-post: Kerstin.alnebratt@genus.se