Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Metodutveckling - en viktig uppgift


SOM-institutet har ambitionen att bidra till den generella metodutvecklingen för frågeundersökningar.

SOM-institutet arbetar med detaljerade uppföljningar av varje undersöknings representativitet. Vi jämför fördelningen av till exempel män och kvinnor, boende i storstad och på landsbygd eller olika utbildningsnivåer bland våra respondenter med fördelningen i landet i stort. Anledningen är att SOM-undersökningen, precis som alla typer av frågeundersökningar, kämpar med sjunkande svarsfrekvenser, något som kan hota undersökningarnas representativitet.

Analyserna av de årliga undersökningarna hjälper oss också att bedöma vilka insatser som krävs för att reducera bortfallet. I SOM-institutets årliga publikationer finns utförliga metodrapporter som redovisar tillvägagångssättet i datainsamlingen respektive år. Se till exempel Den nationella SOM-undersökningen 2013.

Inom SOM-institutet pågår ett generellt metodutvecklingsarbete, med analyser och dokumentation av olika erfarenheter från de årliga undersökningarna. I samarbete med Göteborgs universitets opinionslaboratorium LoRE arbetar SOM-institutet med en bok om hur man bäst förbereder och genomför kvantitativa frågeundersökningar, som kommer ut under 2016.

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2014-11-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?