Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den nationella SOM-undersökningen


För att kunna förstå hur samhällsutvecklingen påverkar svenska folkets attityder och beteenden, har SOM-institutet sedan 1986 genomfört den nationella SOM-undersökningen. Tidsserien är unik i sitt slag.


Den nationella SOM-undersökningen fokuserar på tre teman – samhälle, opinion och massmedier. Ett stort antal frågor om politik, samhälle och medier samt social bakgrund finns med i alla undersökningar, men frågeformulären har ibland något olika inriktningar. Varje år kompletteras enkäterna med frågor om aktuella händelser, vanor och attityder, samt specifika frågor ställda i samarbete med samverkande forskare och myndigheter.

 

Var och en av delundersökningarna är riksrepresentativ och omfattar ett urval på 3 400 personer mellan 16 och 85 år. Frågeformulären omfattar mellan 15 och 20 sidor. Fältarbetet inleds normalt i mitten av september varje år och avslutas, efter en serie av påminnelser via post och telefon, efter årsskiftet.

Resultat

Resultaten från de nationella undersökningarna redovisas årligen i en bok. De medverkande forskarna presenterar där sina analyser och, så långt det är möjligt, belyser mer långsiktiga opinions- och medietrender. Varje bok innehåller dessutom en omfattande dokumentation om själva undersökningarna, se till exempel kapitlet Den nationella SOM-undersökningen 2015 [pdf]. De senaste böckerna är Ekvilibrium (2016) och Fragment (2015). Därutöver släpps varje år ett flertal rapporter. Efter hand blir alla publikationer tillgängliga via SOM-institutets hemsida.

Frågeformulär och kodböcker

  • Frågeformulär [finns tillgängliga att ladda ner som pdf:er  från och med 2000 års undersökningar]
     
  • Kodböcker [finns tillgängliga att ladda ner som pdf:er från och med 1986 års undersökning]

 

Information om undersökningarna

Annika Bergström
Undersökningsledare, docent

Telefon:
031 786 5178

E-post

Sidansvarig: SOM-institutet |Sidan uppdaterades: 2017-02-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?