Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Borta bra men Hemma Väst

Fyra av fem västsvenskar oroade över bostadsbrist och 71 procent är positiva till billiga postäder med enkel standard. Samtidigt riskerar ojämlikheter i boende att leda till samhällsklyftor och sämre individhälsa. Detta är några av resultaten från den senaste västsvenska SOM-undersökningen som analyseras i forskarantologin Hemma Väst.

Hemma Väst, som släppts 14 december och som presenteras i samband med det västsvenska SOM-seminariet, utgår från ett centralt tema i boende och boendefrågor i regionen. Analyserna ger upphov till många intressanta frågeställningar kring skillnaderna mellan stad och landsbygd.

På en generell nivå upplevs landsbygd- och småstadsborna som de stora vinnarna - de är mindre trångbodda, mer nöjda med det egna boendet och mindre oroade för bostadsbrist. Däremot är landsbygdsborna betydligt mer oroade för avfolkning i glesbygden och har svårare att hitta lämpliga jobb i närområdet. Dessutom visar undersökningen på kommunala ojämlikheter i den offentliga vårdservicen.

Vid sidan av boende avhandlar Hemma Väst även viktiga samhällsfrågor, lokalnyhetskonsumtion och inte minst regionala infrastruktursatsningar.

Läs eller beställ Hemma Väst
Pressmeddelande från SOM-institutet

SOM-undersökningen 2018 är i fält

Den trettiotredje SOM-undersökningen är utskickad till ett slumpmässigt urval av totalt 37 000 personer i Sverige. Alla mellan 16 och 85 har lika stor chans att bli utvalda.

SOM-undersökningarna är kärnan i vår forskningsverksamhet och består av frågeformulär skickade med post till tusentals svenskar varje höst. Årets undersökning är faktiskt den största någonsin, och genomförs på nationell nivå samt regionalt i Västra Götaland, Värmland och i Göteborg.

Har du fått brev från oss?
Du kan svara antingen genom att fylla i pappersenkäten eller direkt i din telefon, dator eller surfplatta genom att klicka på webbsvar. För att svara på webben använder du de inloggningsuppgifter vi skickat till dig tillsammans med din enkät.

Du kan läsa mer om våra olika undersökningar här, och svar på de flesta frågor kan du hitta i vår matnyttiga FAQ. Har du ytterligare funderingar är du varmt välkommen att ringa till oss på 031-786 3055, eller mejla till svar@som.gu.se

Det är du som respondent som gör den här undersökningen så bra, så ta chansen att bidra till vår förståelse för varandra och för vår samtid!

Pep-rapporten

Nu genomför SOM-institutet för första gången Pep-rapporten i samverkan med Generation Pep och Karolinska Institutet.

Pep-rapporten är en enkätundersökning om barn och ungas matvanor och fysiska aktivitet. Enkäten genomförs för första gången under hösten 2018 med syftet att öka kunskapen om hur hälsoläget ser ut för barn och unga runt om i landet. Totalt har 29 000 barn i åldrarna 4-17 år valts ut för att delta i undersökningen.

Barnen som blivit slumpmässigt utvalda, får i dagarna en förfrågan om att delta i undersökningen som består av en webbenkät. Enkäten besvaras på internet och frågeformuläret tar ungefär 20 minuter att fylla i, det är förstås helt frivilligt att svara. Insamlingen av svar pågår under september-november 2018.

Har du fått en förfrågan om att delta så kan du logga in på enkäten här

Du kan läsa mer om undersökningen på generationpep.se eller under fliken specialundersökningar

SOM i media

Västsvenskar oroade över bostadsbrist
Sveriges Radio Göteborg, [2018-12-14]

Demonstration mot Västlänken utanför Liseberg
Spanaren, [2018-12-14]

Minskad nöjdhet med vårdcentraler efter LOV
Göteborgs universitet, [2018-12-14]

Minskad nöjdhet med vårdcentraler efter LOV
Cision Wire Sweden, [2018-12-14]

Social media

 

Sprickor i fasaden baseras på den nationella SOM-undersökningen 2017

Senaste boken

Sprickor i fasaden är den senaste forskarantologin från SOM-institutet

Beställ böcker

Samtliga publikationer från SOM-institutet går att beställa.

Ladda ner pdf:er

Allt publicerat och presenterat material från SOM-institutet finns tillgängligt att ladda ner kostnadsfritt som pdf-filer

SOM-priset

Du vet väl att du som är student kan vinna SOM-priset om du använder SOM-data i din uppsats?

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2018-12-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?