Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Inbjudan till samverkan i SOM-undersökningarna 2019

SOM-institutet bjuder in såväl forskare och forskningsprojekt som myndigheter och andra offentliga organisationer till samverkan i 2019 års SOM-undersökningar. Sista dag för ansökan är måndagen den 15 april.

I över 30 år har SOM-institutet genomfört årliga riksrepresentativa frågeundersökningar bland boende i Sverige. SOM-undersökningarna gör det möjligt för enskilda forskare, forskningsprojekt, myndigheter eller andra samhällsorganisationer att ställa sina frågor till tusentals respondenter.

Ansökan sker digitalt via ett ansökningsformulär på SOM-institutets webbsida. Efter behandlad ansökan tar SOM-institutet kontakt för att diskutera frågeformuleringar, eventuella för-tester och exakta kostnader. Undersökningarna går i fält i september 2019.

Läs mer om samverkan med SOM-institutet 2019
 

Vill du samverka med SOM-institutet 2019?

Gå till ansökningsformuläret för forskare/forskningsprojekt

Gå till ansökningsformuläret för myndigheter och organisationer
 


Fältperioden för SOM-undersökningarna 2018 är avslutad

SOM-institutet vill rikta ett stort tack till de tiotusentals svenskar som svarade på undersökningen 2018. Det stora antalet svarande kommer leda till spännande resultat, rapporter och analyser med publiceringsstart i april 2019.

Under hösten/vintern 2018 skickades SOM-undersökningen ut till ett slumpmässigt urval av totalt 37 000 personer i Sverige. Alla mellan 16 och 85 år hade lika stor chans att bli utvalda. SOM-undersökningen 2018 blev faktiskt den största någonsin, och genomfördes på nationell nivå, samt regionalt i Västra Götaland, Värmland och Göteborgs Stad.

Syftet med undersökningen är att belysa svensk opinionsbildning och ge en rättvisande bild av hur våra attityder och vanor förändras över tid. Tillsammans ger svaren en fingervisning om vart Sverige är på väg – kunskap som ger samhället bättre underlag för viktiga beslut.

Just nu pågår ett intensivt arbete med att validera och säkerställa de insamlade svaren. Resultaten kommer presenteras löpande under 2019 i form av böcker, rapporter, forskningsartiklar och presentationer.

Läs mer om våra olika undersökningar här.

Tack återigen du som deltagit och bidragit till ökad förståelse för varandra och vår samtid!
 


Borta bra men Hemma Väst

Fyra av fem västsvenskar oroade över bostadsbrist och 71 procent är positiva till billiga postäder med enkel standard. Samtidigt riskerar ojämlikheter i boende att leda till samhällsklyftor och sämre individhälsa. Detta är några av resultaten från den senaste västsvenska SOM-undersökningen som analyseras i forskarantologin Hemma Väst.

Hemma Väst, som släppts 14 december och som presenteras i samband med det västsvenska SOM-seminariet, utgår från ett centralt tema i boende och boendefrågor i regionen. Analyserna ger upphov till många intressanta frågeställningar kring skillnaderna mellan stad och landsbygd.

På en generell nivå upplevs landsbygd- och småstadsborna som de stora vinnarna - de är mindre trångbodda, mer nöjda med det egna boendet och mindre oroade för bostadsbrist. Däremot är landsbygdsborna betydligt mer oroade för avfolkning i glesbygden och har svårare att hitta lämpliga jobb i närområdet. Dessutom visar undersökningen på kommunala ojämlikheter i den offentliga vårdservicen.

Vid sidan av boende avhandlar Hemma Väst även viktiga samhällsfrågor, lokalnyhetskonsumtion och inte minst regionala infrastruktursatsningar.

Läs eller beställ Hemma Väst
Pressmeddelande från SOM-institutet

 

SOM i media

"Suhonens initiativ är en demokratisk förebild"
Svenska Dagbladet, [2019-02-14]

- Sällan har verkligheten uppfattats så olika som idag
Lunds universitet, [2019-02-14]

Så mår svenska lokala medier
Fokus, [2019-02-14]

Bonnier News och Amedia köper mediekoncernen Mittmedia
Dagens Nyheter - Login, [2019-02-08]

Social media

 

Hemma Väst baseras på den västsvenska SOM-undersökningen 2017

Senaste boken

Hemma Väst är den senaste forskarantologin från SOM-institutet.

Beställ böcker

Samtliga publikationer från SOM-institutet går att beställa.

Ladda ner pdf:er

Allt publicerat och presenterat material från SOM-institutet finns tillgängligt att ladda ner kostnadsfritt som pdf-filer

SOM-priset

Du vet väl att du som är student kan vinna SOM-priset om du använder SOM-data i din uppsats?

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2019-01-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?