Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Årets SOM-seminarium inställt - resultat släpps digitalt

Det nationella SOM-seminariet har tyvärr blivit inställt till följd av Covid-19. De resultat som skulle förmedlats kommer ändå att tillgängliggöras under seminariedagen den 1 april. I första hand kommer digitala presentationer att skickas ut till de som anmält sig till seminariet.
 

Foto: Ola Kjelbye

Det nationella SOM-seminariet riktar sig framförallt till journalister, men även myndighetsföreträdare, politiker, forskare och andra intressenter. Seminariet skulle gått av stapeln i Göteborg den 1 april men arrangemanget stoppas på grund av Covid-19.

Årets resultat kommer istället att förmedlas digitalt och presentationerna kommer att tillgängliggöras för allmänheten under fliken Presenterat. Årets seminarium fokuserar på bland annat miljö- och klimatfrågor, automatiserat beslutsfattande, förtroende för forskning, energiopinion samt Sverigedemokraternas tio första år i Riksdagen.

Resultaten kommer i första hand att skickas ut som digitala presentationer till de sedan tidigare anmälda seminariedeltagarna. Detta sker löpande under seminariedagen.
 


 

Samverka i 2020 års SOM-undersökningar

SOM-institutet bjuder in såväl forskare och forskningsprojekt som myndigheter och andra offentliga organisationer till samverkan i 2020 års SOM-undersökningar. Sista dag för ansökan är måndagen den 6 april.

I närmare 35 år har vi genomfört årliga riksrepresentativa frågeundersökningar bland boende i Sverige. SOM-undersökningarna gör det möjligt för enskilda forskare, forskningsprojekt, myndigheter eller andra offentliga organisationer att ställa sina frågor till tusentals respondenter. Frågorna utformas alltid i nära samarbete med forskare på SOM-institutet. Läs mer om hur du samverkar med oss

Ansök om att samverka
Ansökan sker via formulär på vår webbsida. Vi tar emot ansökningar fram till 6 april: 

  


 

Ingen kommer undan kulturen

Den senaste forskarantologin från SOM-institutet avrapporterar och analyserar den västsvenska SOM-undersökningen 2018.

Ingen kommer undan kulturen är vår 75:e forskarantologi. I boken bidrar 12 forskare från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola med analyser av olika aspekter av det västsvenska samhället. Boken presenterades vid det västsvenska SOM-seminariet i Göteborg den 11 december, och dagen därpå fritt tillgänglig på vår webb.

Kultur i bred bemärkelse var temat för 2018 års västsvenska SOM-undersökning och begreppet går som en röd tråd genom flera av bokens kapitel. I övrigt riktas strålkastarljuset mot bland annat 2018 års valrörelser, klimatskepticism och att resa kollektivt i Västra Götaland. 2019 års SOM-undersökningar ute nu!

Den trettiofjärde SOM-undersökningen har skickats ut till ett slumpmässigt urval av totalt 32 000 personer i Sverige.

Alla mellan 16 och 85 har haft lika stor chans att bli utvalda och allas svar är precis lika viktiga!

SOM-undersökningarna är kärnan i vår forskningsverksamhet och består av frågeformulär skickade med post till tusentals svenskar varje höst. Årets undersökning genomförs på nationell nivå samt lokalt i Västsverige och i Göteborg.

Har du fått en SOM-undersökning?
Grattis, du är en av 32 000 svenskar som i år får chansen att göra din röst hörd och bidra till forskning och samhällsutveckling!

För att svara på webben använder du de inloggningsuppgifter vi skickat till dig tillsammans med din enkät. Fyll i din digitala enkät på www.som.gu.se/svara

Mer information finner du under Frågor och svar

Du är alltid välkommen att kontakta oss
svar@som.gu.se
031-786 3055

Det är du som respondent som gör den här undersökningen så bra, så ta chansen att bidra till vår förståelse för varandra och för vår samtid. Tack för dina svar.
 Pep-rapporten 2019 på väg ut

Pep-rapporten är en enkätundersökning om barn och ungas matvanor och fysiska aktivitet, med syftet att öka kunskapen om hur hälsoläget ser ut för barn och unga i Sverige. Nu går inbjudan till årets undersökning ut till 29 000 unga över hela landet.

Pep-rapporten genomfördes för första gången under hösten 2018 då drygt 12 000 personer i åldrarna 4-17 år deltog. I år har 29 000 barn och unga slumpmässigt valts ut och fått ett inbjudningskort med posten. Undersökningen genomförs av SOM-institutet i samverkan med Generation Pep och Karolinska Institutet.

Undersökningen består av en enkät som besvaras på internet. Enkäten tar ungefär 25 minuter att fylla i och flera av frågorna besvaras tillsammans med en förälder eller annan vårdnadshavare. Insamlingen av svar pågår under september-november 2019. Det är förstås helt frivilligt att delta i undersökningen.

Är du eller ditt barn utvalt?
Har du fått en inbjudan till årets Pep-rapport? Logga in på enkäten på som.gu.se/pep, använd de uppgifter som står i brevet som du fått skickat hem till dig.

Har du frågor om ditt deltagande, hör gärna av dig till oss på pep@som.gu.se

Läs mer om undersökningen och ta del av fjolårets resultat på generationpep.se eller under fliken Specialundersökningar.
 


 

 

Social media

 

Ingen kommer undan kulturen baseras på den västsvenska SOM-undersökningen 2018

Senaste boken

Ingen kommer undan kulturen är den senaste forskarantologin från SOM-institutet.

Beställ böcker

Samtliga publikationer från SOM-institutet går att beställa.

Ladda ner pdf:er

Allt publicerat och presenterat material från SOM-institutet finns tillgängligt att ladda ner kostnadsfritt som pdf-filer

SOM-priset

Du vet väl att du som är student kan vinna SOM-priset om du använder SOM-data i din uppsats?

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2020-03-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?