Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tack för i år!

Vi på SOM-institutet vill tacka alla som medverkat i eller visat intresse för vår forskning under det gångna året.

2017 publicerade vi bland annat tre forskarantologier: Slutna rum och öppna landskap (Skåne), Larmar och gör sig till (Sverige) och En brokig gemenskap (Västra Götaland), en temabok Studier i svensk alkoholopinion samt ett fyrtiotal rapporter på olika områden. Allt finns som vanligt fritt tillgängligt på vår webb.

Ett särskilt tack vill vi förstås rikta till de tiotusentals svenskar som svarat på våra undersökningar under 2017 - både SOM-undersökningarna och våra panelstudier. Över 10 600 personer har svarat på den nationella SOM-undersökningen vilket kommer att leda till en massa spännande resultat och analyser med publiceringsstart i april 2018. Samtliga undersökningar stänger i årsskiftet, så det finns fortfarande lite tid för dig som blivit utvald men ännu inte svarat.

Med detta sagt önskar vi en god jul och ett gott nytt år, och hoppas att vi hörs igen under 2018.

Ny bok: En brokig gemenskap

Den västsvenska SOM-undersökningen 2016 är avrapporterad och de huvudsakliga resultaten och analyserna publiceras nu i forskarantologin En brokig gemenskap.

Boken innehåller 11 kapitel skrivna av forskare vid Göteborgs universitet och Högskolan i Borås, och avhandlar västsvenska vanor och attityder inom områden som kultur, offentlig service, morgontidningsläsning, arbetsliv och samhällsoro.

Boken visar bland annat att kommunernas vård, och framförallt tandvård, får goda omdömen, att västsvenskarna överlag blir allt mer positiva till mångkultur men allt mer kritiska till Västlänken.

En brokig gemenskap släpptes den 15 december och presenterades vid det västsvenska SOM-seminariet i Göteborg samma dag. Hela boken finns fritt tillgänglig online.

Läs pressmeddelandet för En brokig gemenskap

Läs presentationerna från det västsvenska SOM-seminariet

 

2017 års SOM-undersökningar på väg ut!

Just nu är den trettioandra SOM-undersökningen på väg ut till ett slumpmässigt urval av totalt 31 400 personer i Sverige. Alla mellan 16 och 85 har lika stor chans att bli utvalda!

Formulären 2017SOM-undersökningarna är kärnan i vår forskningsverksamhet och består av frågeformulär skickade med post till tusentals svenskar varje höst. Årets undersökning genomförs på nationell nivå samt lokalt i västsverige och i Göteborg.

Har du fått en enkät hemskickad?
Du kan läsa mer om våra olika undersökningar här. Svar på de flesta frågor kan du hitta under FAQ. För att svara på webben använder du de inloggningsuppgifter vi skickat till dig tillsammans med din enkät. Klicka här för att komma till sidan för webbsvar.

Har du ytterligare funderingar är du varmt välkommen att ringa till oss på 031-786 3055, eller mejla till svar@som.gu.se

Det är du som respondent som gör den här undersökningen så bra, så ta chansen att bidra till vår förståelse för varandra och för vår samtid!

SOM i media

Sverige fick enfaldig skolindustri
Sydöstran, [2018-01-16]

Fler poliser ska minska otryggheten
Polisen, [2018-01-16]

De slipper omfattas av vinstbegränsningen
Dagens Nyheter - Login, [2018-01-16]

Johan Rockström: Förslag för ett bättre Sverige
di.se Plus, [2018-01-15]

Social media

 

En brokig gemenskap baseras på den västsvenska SOM-undersökningen 2016

Senaste boken

En brokig gemenskap är den senaste forskarantologin från SOM-institutet

Beställ böcker

Samtliga publikationer från SOM-institutet går att beställa.

Ladda ner pdf:er

Allt publicerat och presenterat material från SOM-institutet finns tillgängligt att ladda ner kostnadsfritt som pdf-filer

SOM-priset

Du vet väl att du som är student kan vinna SOM-priset om du använder SOM-data i din uppsats?

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2017-12-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?