Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

30 analyser om samhälle, opinion och medier i 74:e SOM-antologin

Nu är den 74:e forskarantologin från SOM-institutet, Storm och stiltje, publicerad. Titeln knyter an till hur situationen i samhället såg ut under opinionsåret 2018. Stormar kom och gick, vissa – som Brexitförhandlingarna – mer utdragna än andra. På andra områden – som de låsta positionerna i partipolitiken efter höstens allmänna val – tycktes det råda i det närmaste stiltje.

Storm och stiltje är den 74:e forskarantologin från SOM-institutet. Den bygger på 2018 års nationella SOM-undersökning. Enkäterna skickades ut i september 2018, och har alltså besvarats med såväl sommarens värmebölja och svåra skogsbränder som Svenska Akademins kris och metoo-rörelsen i färskt minne. Analyserna berör samhällsförtroende och tillit, politisk opinion, inställning i olika sakområden samt medieanvändning och förtroende för olika medier.

Hela Storm och stiltje går att ladda ner som pdf här. Det går också att ladda ner enskilda kapitel.

Storm och stiltje går också att beställa som tryckt bok här.
 


SOM-seminariet 2019: Högt förtroende, starkt EU-stöd och minskad politisk mitt

Inbjudan till samverkan i SOM-undersökningarna 2019
En minskad politisk mitt och politiska högervindar, ett ökat förtroende för flera samhällsinstitutioner – som polisen – och ett rekordstarkt stöd för EU. Det är några av de första resultaten från den nationella SOM-undersökningen 2018, som presenterades vid SOM-seminariet 9 april. Nu släpps också årets viktigaste rapport från SOM-institutet: Svenska trender 1986–2018.

Det årliga SOM-seminariet är det tillfälle där de första resultaten från senaste nationella SOM-undersökningen presenteras. Att hösten och vintern 2018/2019 präglats av allmänna val och den efterföljande segdragna regeringsbildningen avspeglas i SOM-undersökningen. Analysen visar att svenska partisystemet är inne i en dramatisk förändring, där inte bara de tidigare allianspartierna glider isär utan också väljarnas uppfattning om avståndet mellan dessa – och att den politiska mitten därigenom minskar.

Bland de resultat som presenterades under SOM-seminariet märks  att svenskarna har ett högt förtroende för nyhetsmedier men att här finns en ökande polarisering – bland de som placerar sig själva längst ut på vänster-högerskalan minskar förtroendet – att den politiska vänster-högerskalan ser ut att bestå trots den så kallade kulturella dimensionen i svensk politik, ett rekordstarkt svenskt EU-stöd samt att sjukvård, invandring och skola är de viktigaste samhällsfrågorna för väljarna.

Starkt stöd för obligatorisk vaccination av barn
I den nationella SOM-undersökningen har också för första gången svenskarnas inställning till en obligatorisk barnvaccination undersökts. Stödet för en obligatorisk vaccinering är högt, närmare tre av fyra svenskar är positiva till en obligatorisk vaccinering.

Ny rapport: Svenska trender 1986-2018
I samband med årets SOM-seminarium publiceras också Svenska trender 1986–2018. Årets viktigaste enskilda SOM-rapport inkluderar resultaten från den nationella SOM-undersökningen 2018, och många av tidsserierna går tillbaka till den första SOM-undersökningen 1986. Här finns trender inom bland annat svensk politik, samhällsoro, viktiga problem, sakfrågor som inställningen till EU-medlemskap, och förtroende för medier, myndigheter och samhällsinstitutioner.

Läs Svenska Trender 1986-2018 här.

Fakta

SOM-undersökningen 2018 bygger på ett slumpmässigt urval av boende i Sverige 16-85 år gamla. 21 000 personer fick en av sex olika delundersökningar som de fick besvara antingen postalt eller via webben. Svarsfrekvensen är 53 procent. Undersökningsmetoden redogörs i en utförlig metodrapport.

Presentationerna från SOM-seminariet hittas här.

SOM-seminariet 2019 spelades in av SVT. Se hela seminariet i efterhand på SVT-play:

Förmiddagspasset
Eftermiddagspasset

SOM i media

Nu har Löfven chans att svara
Borås Tidning, [2019-08-18]

Systembolaget ska upplysa om risker med alkohol
Dagens Nyheter - Login, [2019-08-15]

Ta time-out från striderna om skolan
Göteborgs-Posten Plus, [2019-08-14]

Ny vindkraft är en effektiv klimatåtgärd
Värmlands Folkblad, [2019-08-13]

Social media

 

Storm och stiltje baseras på den nationella SOM-undersökningen 2018

Senaste boken

Storm och stiltje är den senaste forskarantologin från SOM-institutet.

Beställ böcker

Samtliga publikationer från SOM-institutet går att beställa.

Ladda ner pdf:er

Allt publicerat och presenterat material från SOM-institutet finns tillgängligt att ladda ner kostnadsfritt som pdf-filer

SOM-priset

Du vet väl att du som är student kan vinna SOM-priset om du använder SOM-data i din uppsats?

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2019-06-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?