• Minskad nöjdhet med vårdcentraler efter LOV

[2018-12-14] Invånarnas nöjdhet med vårdcentraler i Västra Götalandsregionen har sjunkit sedan lagen om valfrihet (LOV) infördes 2009. Andelen vårdcentraler i privat regi har ökat efter att LOV infördes, men minskningen i nöjdhet kan inte förklaras av privatiseringsgrad. Studien visar att nöjdheten är som störst i kommuner där det råder balans i utbudet mellan privata och kommunala vårdcentraler. I kommuner som har antingen en dominans av privata, eller offentliga, är nöjdheten som lägst.

• Fyra av fem västsvenskar oroade över bostadsbrist

[2018-12-13] Enligt den senaste västsvenska SOM-undersökningen är 79 procent av de som bor i Västra Götaland mycket eller ganska oroliga för bostadsbrist. Boende lyfts fram av de svarande som en särskilt viktig samhällsfråga på kommunal nivå och framförallt i Göteborg, men även på landsbygden finns problem som kan kopplas till var och hur vi bor. Resultaten analyseras och presenteras i den nya forskarantologin Hemma Väst.

• Göteborgare nöjda med sin stad men önskar ökad kameraövervakning

[2018-12-06] För andra året i rad genomfördes 2017 SOM-undersökningen i Göteborg. En lokal undersökning med fokus på frågor om demokrati, tillit, boende och infrastruktur i staden. Undersökningen avrapporteras i rapporten SOM-undersökningen i Göteborg 2017

• Valforskningsprogrammet och SOM-institutet är årets statushöjare

[2018-11-21] När undersökningsbranschen i dagarna delade ut MarC Awards 2018 fick Valforskningsprogrammet och SOM-institutet vid Göteborgs universitet priset Årets statushöjare.

• VR-anslag för projekt om bortfall i surveyundersökningar

[2018-11-06] Vetenskapsrådet har i dagarna fattat beslut i årets stora utlysning inom humaniora och samhällsvetenskap. På SOM-institutet beviljades ett projekt som syftar till att minska svarsbortfall i frågeundersökningar bland socialt utsatta medborgare tre miljoner kronor över tre år.