• SOM-institutet söker biträdande forskare på deltid

[2019-07-02] Vill du vara med och arbeta med en av de viktigaste datakällorna för forskning kring samhälle och politik, medieanvändning och opinionsbildning? SOM-institutet vid Göteborgs Universitet söker 2¿4 biträdande forskare på deltid (50%)under perioden 21 oktober 2019¿ 10 januari 2020.

• Årets SOM-antologi: 30 analyser om samhälle, opinion och medier

[2019-06-27] Idag publiceras årets SOM-bok Storm och stiltje. Titeln knyter an till hur situationen i samhället såg ut under opinionsåret 2018. Stormar kom och gick, vissa - som Brexitförhandlingarna - mer utdragna än andra. På andra områden - som de låsta positionerna i partipolitiken efter höstens allmänna val - tycktes det råda i det närmaste stiltje. Den allmänna opinionen kan kanske bäst sammanfattas i uppfattningen att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, men att många ändå är nöjda med livet.

• SOM-undersökningen 2018: Klimatfrågan vinnare i dystopiernas kamp

[2019-06-19] Går det att säga att det ena globala hotet är värre än det andra? Med hjälp av senaste SOM-undersökningen ställs två av samtidens viktigaste frågor - klimathot och antibiotikaresistens - mot varandra i en dystopiernas kamp: - En dystopi är en framtida mardrömsvärld. Svenskars oro för en dystopisk framtid har vi mätt genom att fråga om orosmoln inför framtiden och samhällsproblem idag. Allt fler svenskar lyfter klimatfrågan som en av samtidens viktigaste frågor, och det gör klimatfrågan till vinnare i dystopiernas kamp, säger forskaren Björn Rönnerstrand.

• SOM-undersökningen 2018: Många skeptiska till automatiserat beslutsfattande i offentlig sektor

[2019-06-12] När den offentliga sektorn digitaliseras så automatiseras också beslutsfattande. Men många svenskar vet inte om att deras beslut om tillfällig föräldrapenning eller försörjningsstöd fattas av en dator istället för av en tjänsteman: ¿ De flesta svenskar ser på automatiserat beslutsfattande med en viss skepsis. Även om den allmänna uppfattningen är att besluten blir mer opartiska så tror man att samtidigt att besluten blir mindre tillförlitliga, säger Karin Hedström, professor i informatik.

• SOM-undersökningen 2018: I världens mest jämställda land står kvinnor och män allt längre från varann på vänster-högerskalan

[2019-06-05] Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Men hur jämställda är egentligen kvinnors och mäns politiska åsikter? Det är faktiskt inte helt lätt att säga åt vilket håll de mer långsiktiga trenderna går. Patrik Öhberg, statsvetare: "Kvinnor har blivit mer vänster och män mer höger. Men samtidigt visar SOM-undersökningens långa tidsserier minskade skillnader i till exempel frågan om själva jämställdheten, säger statsvetaren."