Pressträff och boksläpp: Omstritt omval

Seminarium

Den 15 maj är det ett år sedan omvalet i Västra Götalandsregionen. Vid en pressträff på årsdagen presenterar SOM-institutet vid Göteborgs universitet den nya boken Omstritt omval med resultat och analyser från SOM-institutets unika omvalsundersökning 2011.

Omvalet i Västra Götalandsregionen den 15 maj 2011 var
en mycket speciell händelse i den svenska valdemokratins
historia. På grund av felaktigheter i rösträkningen vid det ordinarie regionvalet i september 2010 kallades 1,2 miljoner medborgare tillbaka till valurnorna. De gavs en ny möjlighet att välja, men den här gången i ett dramatiskt annorlunda sammanhang: ett oförutsett regionval separerat från ordinarie riksdags- och kommunval.

Forskarantologin Omstritt omval undersöker hur den svenska valdemokratin klarade av de extraordinära utmaningar som omvalet i Västra Götaland innebar: Varför slutade valet som det gjorde? Hur klarade valdemokratins huvudaktörer - väljare, partier och
medier - egentligen av att sköta sina uppgifter? Och vad fick det låga valdeltagandet för
konsekvenser för den politiska jämlikheten?

På dagen ett år efter omvalet, den 15 maj, håller SOM-institutet pressträff för Omstritt omval. Där presenterar forskare som deltagit i antologin sina resultat och svarar på frågor.

Varmt välkomna!

Föreläsare: Henrik Oscarsson, Linda Berg med flera