• Göteborgare nöjda med sin stad men önskar ökad kameraövervakning

[2018-12-06] För andra året i rad genomfördes 2017 SOM-undersökningen i Göteborg. En lokal undersökning med fokus på frågor om demokrati, tillit, boende och infrastruktur i staden. Undersökningen avrapporteras i rapporten SOM-undersökningen i Göteborg 2017

• Valforskningsprogrammet och SOM-institutet är årets statushöjare

[2018-11-21] När undersökningsbranschen i dagarna delade ut MarC Awards 2018 fick Valforskningsprogrammet och SOM-institutet vid Göteborgs universitet priset Årets statushöjare.

• VR-anslag för projekt om bortfall i surveyundersökningar

[2018-11-06] Vetenskapsrådet har i dagarna fattat beslut i årets stora utlysning inom humaniora och samhällsvetenskap. På SOM-institutet beviljades ett projekt som syftar till att minska svarsbortfall i frågeundersökningar bland socialt utsatta medborgare tre miljoner kronor över tre år.

• Stora skillnader i acceptans av nanoteknik beroende på användningsområde

[2018-10-31] De flesta har ingen uppfattning om vare sig riskerna eller nyttan med nanoteknik, men de som har det ser i allmänhet stor nytta och liten risk. Fast det finns stora skillnader mellan olika användningsområden visar en undersökning av den svenska allmänhetens inställning till nanoteknik.

• Lottning skulle ge större åsiktsrepresentation i riksdagen än valresultatet

[2018-10-26] Svenska riksdagsledamöter står ideologiskt nära sina väljare i flertalet frågor på den klassiska vänster-högerskalan. Men när det gäller konkreta politiska sakfrågor är åsiktsrepresentationen klart sämre än den skulle vara om riksdagsledamöterna lottades fram. Det visar forskning från Göteborgs universitet.