OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!

Årets SOM-antologi: 30 analyser om samhälle, opinion och medier

Nyhet: 2019-06-27

Idag publiceras årets SOM-bok Storm och stiltje. Titeln knyter an till hur situationen i samhället såg ut under opinionsåret 2018. Stormar kom och gick, vissa – som Brexitförhandlingarna – mer utdragna än andra. På andra områden – som de låsta positionerna i partipolitiken efter höstens allmänna val – tycktes det råda i det närmaste stiltje. Den allmänna opinionen kan kanske bäst sammanfattas i uppfattningen att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, men att många ändå är nöjda med livet.

Storm och stiltje är den 74:e forskarantologin från SOM-institutet. Den bygger på 2018 års nationella SOM-undersökning. Enkäterna skickades ut i september 2018, och har alltså besvarats med såväl sommarens värmebölja och svåra skogsbränder som Svenska Akademins kris och metoo-rörelsen i färskt minne. Analyserna berör samhällsförtroende och tillit, politisk opinion, inställning i olika sakområden samt medieanvändning och förtroende för olika medier.

I de senaste sju årens undersökningar har SOM-institutet också ställt frågan om utvecklingen i Sverige går åt rätt eller fel håll. Och även om något fler jämfört med tidigare år tycker att utvecklingen går åt rätt håll (24 procent), så är det mer än dubbelt så många (54 procent) som anser att utvecklingen går åt fel håll – och skillnaden mellan grupperna har växt. Samtidigt finns det indikatorer på att det pågår en ökande polarisering i specifika samhällsfrågor, inte minst migrationsfrågan men också till exempel vad gäller förtroendet för olika nyhetsmedier.

Andelen svenskar som säger sig vara mycket nöjda med livet har successivt ökat genom åren, samtidigt som andelen som inte är nöjda är tämligen konstant. På det stora hela är vi alltså ganska nöjda med samhället så det ser ut i dag.

Läs samtliga kapitel från Storm och stiltje

Beställ Storm och stiltje som tryckt bok

Fakta
Storm och stiltje är den 74:e forskarantologin från SOM-institutet. Boken innehåller ett 30-tal kapitel skrivna av forskare från universitet och högskolor i Sverige och utomlands.

• Kapitlen baseras framför allt på data från den senaste nationella SOM-undersökningen, som besvarades av nära 11 000 slumpmässigt utvalda personer under hösten och vintern 2018/2019.

• Redaktörer för Storm och stiltje är Ulrika Andersson, Björn Rönnerstrand, Patrik Öhberg och Annika Bergström.

• Hela boken finns fritt tillgänglig på som.gu.se/publicerat/bocker

För mer information, kontakta:
Ulrika Andersson, docent i medie- och kommunikationsvetenskap och biträdande föreståndare vid SOM-institutet.
Telefon: 031–786 4974, e-post: ulrika.andersson@som.gu.se

Björn Rönnerstrand, statsvetare och forskare vid SOM-institutet.
Telefon: 031–786 6493, e-post: bjorn.ronnerstrand@som.gu.se

Patrik Öhberg, docent i statsvetenskap och forskare vid SOM-institutet.
Telefon: 031–786 1537, e-post: patrik.ohberg@som.gu.se