Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Femtionde SOM-boken: Nordiskt ljus

Nyhet: 2010-06-29

Nu är den här – SOM-institutets femtionde bok, Nordiskt ljus, en bok om framtidsförväntningar och farhågor.

Precis som det nordiska ljuset är unikt med sin blandning av vemod och hopp, är det svenska folkets förväntningar och bedömningar i slutet av den ekonomiska krisen unika. Svenskarna tror på en ökad levnadsstandard, samtidigt som vi befarar att klyftorna kommer att vidgas.

Nordiskt ljus innehåller 37 kapitel av ledande svenska opinions- och medieforskare, med bland annat analyser av svenska folkets samhällsförtroende, partiledarnas popularitet, inställningen till flyktningar och invandrare, monarkins ställning och synen på EU och NATO. Därtill återfinns en serie studier av massmedier, medieteknologier, kultur, livsstilar, alkoholvanor, konsumtion och hälsa.

Analyserna bygger på resultat från SOM-institutets årliga frågeundersökningar som påbörjades i mitten av 1980-talet. De flesta av bokens kapitel studerar opinionsförändringar över tid men tyngdpunkten i analyserna gäller dagens läge.

Redaktörer för Nordiskt ljus är Sören Holmberg och Lennart Weibull.

Läs mer om Nordiskt ljus

Beställ Nordiskt ljus

Förteckning över alla böcker från SOM-institutet

Samtidigt publiceras också rapporten Svenska trender 1986–2009, en tabellrapport med sociala trender, politiska trender, politiska sakfrågor, medietrender samt opinioner kring Sverige och omvärlden i koncentrerat format. Rapporten bygger på SOM-undersökningarna, och kan laddas ner kostnadsfritt.

Svenska trender 1986–2009

Förteckning över alla rapporter från SOM-institutet

AV:

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2016-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?