Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny samlingsrapport - Allmänhetens åsikter om politiska förslag

Nyhet: 2019-11-14

Idag släpps en helt ny samlingsrapport som ger en översikt över allmänhetens åsikter i ett fyrtiotal olika sakfrågor, och dessutom visar hur de samvarierar med bakgrundsvariablerna kön, ålder, utbildning, vänster-höger, boendeområde samt politiskt intresse.

Överlag tycker svenskarna att staten ska ta över ansvar för skolor från kommunerna och vill inte att mer sjukvård ska bedrivas i privat regi. Äldre svarande är mer restriktiva inför höjd koldioxidskatt på bensin. Kvinnor är mest positiva till sex timmars arbetsdag och ett mångkulturellt samhälle. En majoritet vill förbjuda tiggeri men frågan är starkt partipolariserad. Högutbildade är mest positiva till en sockerskatt på livsmedel. Bara 14 procent verkar vara sugna på Swexit, de som står klart till höger i politiken är mest positiva till ett sådant utträde.

I SOM-undersökningarna mäter vi en uppsjö av sakfrågor vare sig de är trötta och uttjatade eller på toppen av medborgarnas agenda. Den nya samlingsrapporten Allmänhetens åsikter om politiska förslag presenterar undersökningsresultat i tabellform och visar hur de samvarierar med en handfull bakgrundsfaktorer. Som komplement publiceras också rapporten Allmänhetens åsikter om förslag i den svenska samhällsdebatten som innehåller ytterligare sex sakfrågor men med en annan svarsskala.

Alla våra rapporter finns fritt tillgängliga på www.som.gu.se under fliken Publicerat.

AV:

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2016-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?