Ny samlingsrapport - Allmänhetens åsikter om politiska förslag

Nyhet: 2019-11-14

Idag släpps en helt ny samlingsrapport som ger en översikt över allmänhetens åsikter i ett fyrtiotal olika sakfrågor, och dessutom visar hur de samvarierar med bakgrundsvariablerna kön, ålder, utbildning, vänster-höger, boendeområde samt politiskt intresse.

Överlag tycker svenskarna att staten ska ta över ansvar för skolor från kommunerna och vill inte att mer sjukvård ska bedrivas i privat regi. Äldre svarande är mer restriktiva inför höjd koldioxidskatt på bensin. Kvinnor är mest positiva till sex timmars arbetsdag och ett mångkulturellt samhälle. En majoritet vill förbjuda tiggeri men frågan är starkt partipolariserad. Högutbildade är mest positiva till en sockerskatt på livsmedel. Bara 14 procent verkar vara sugna på Swexit, de som står klart till höger i politiken är mest positiva till ett sådant utträde.

I SOM-undersökningarna mäter vi en uppsjö av sakfrågor vare sig de är trötta och uttjatade eller på toppen av medborgarnas agenda. Den nya samlingsrapporten Allmänhetens åsikter om politiska förslag presenterar undersökningsresultat i tabellform och visar hur de samvarierar med en handfull bakgrundsfaktorer. Som komplement publiceras också rapporten Allmänhetens åsikter om förslag i den svenska samhällsdebatten som innehåller ytterligare sex sakfrågor men med en annan svarsskala.

Alla våra rapporter finns fritt tillgängliga på www.som.gu.se under fliken Publicerat.