Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Resultat från Pep-rapporten

Nyhet: 2019-04-03

Under hösten 2018 genomfördes för första gången Pep-rapporten, en undersökning om barn och ungas matvanor och fysiska aktivitet. Undersökningen genomfördes i samverkan mellan Generation Pep, Karolinska Institutet och SOM-institutet.

Syftet med den årligen återkommande Pep-rapporten är att öka kunskapen om hur hälsoläget ser ut för barn och unga runt om i landet. Undersökningen består av en webbenkät som fylls i av barnet tillsammans med en vårdnadshavare. Resultaten från Pep-rapporten bekräftar den bild som tidigare undersökningar visat – få barn och unga i Sverige möter rekommendationerna när det gäller mat och fysisk aktivitet.

Bland alla som svarat på enkäten är det 41 procent som har ätit grönsaker varje dag den senaste veckan och en ungefär lika stor andel (38 procent) har ätit frukt eller bär varje dag. Barn som lever i ett hushåll med en högre inkomst äter i större utsträckning grönsaker alla dagar i veckan (50 procent jämfört med 41 procent bland samtliga). Resultaten visar även på skillnader mellan åldersgrupper, bland de som är 13 år eller äldre är det 20 procent som svarat att de ätit frukt eller bär varje dag medan motsvarande siffra bland den yngsta åldersgruppen (4-6 åringar) är 60 procent.

De nationella riktlinjerna rekommenderar 60 minuters måttlig till hög fysisk aktivitet om dagen. Resultatet i Pep-rapporten visar att 63 procent av de som svarat rörde sig minst 60 minuter under föregående dag. Bland 13-17 åringar är det emellertid 53 procent som nått upp till rekommendationen om 60 minuters aktivitet. Med stigande ålder minskar graden av fysisk aktivitet och det finns även en liten könsskillnad där tjejer generellt rör på sig mindre jämfört med killar i samma åldersgrupp. Förälderns fysiska aktivitet tycks också spela en viktig roll. Barn med föräldrar som tränar regelbundet har i högre uträckning (68 procent jämfört med 63 bland samtliga) rört sig i mer än 60 minuter föregående dag. Resultaten visar också att 72 procent av deltagarna är aktiva i någon regelbunden idrott eller fysisk aktivitet men det finns skillnader mellan socioekonomiska grupper. Bland barn som bor i ett hushåll med en högre hushållsinkomst är det 82 procent som regelbundet går på någon aktivitet jämfört med 53 procent för de barn som bor i ett hushåll med lägre hushållsinkomst.
 

Läs mer om resultaten från Pep-rapporten hos Generation pep här.

Hela Pep-rapporten finns att läsa här.

Om undersökningen
Pep-rapporten 2018 skickades under hösten 2018 ut till 29 000 slumpmässigt utvalda barn och unga mellan 4–17 år. Nettosvarsfrekvensen var 43 procent.
 

AV:

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2016-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?