Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Resultat från SOM-seminariet 2017

Nyhet: 2017-04-26

SOM-seminariet 2017 är avslutat och med detta har avrapporteringen av 2016 års nationella SOM-undersökning inletts. Under en heldag på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet redovisade forskare från SOM-institutet delar av vad som varit den största SOM-undersökningen någonsin. Alla presentationer från dagen går att läsa på SOM-institutets webbsida.

Den nationella SOM-undersökningen 2016 gick i höstas ut till ett urval av 20 400 personer i åldrarna 16-85 boende i Sverige. Data från undersökningen används för att generera långa tidsserier i olika åsikts- och opinionsfrågor, men också av enskilda forskningsprojekt för att kunna fördjupa sig i svenskars åsikter och vanor inom ett specifikt ämne, som till exempel antibiotikaresistens, meningsfullhet i arbetet, eller äldres position i samhället. Här listas några av de specifika resultat som lyftes fram under seminariet:

 • Förtroendet för innehållet i våra medier, framförallt för SVT och SR, är fortsatt högt och förhållandevis stabilt. Det är främst personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna som har ett lägre förtroende för mediers innehåll, men även dessa landar på positiva värden i förtroendebalansen.
 • Förtroendet för dagspress och radio/TV som samhällsinstitutioner har dock sjukit sedan 2010 för framförallt i grupperna ungdomar och personer som står till höger i politiken.
 • Bland de som har en åsikt är en viss majoritet (53%) för att annordna en folkomröstning om ett eventuellt utträde ur EU. Det är dock fortsatt en klar majoritet av svenskarna, 56%, som tycker att ett sådant utträde är ett dåligt förslag. Endast 22% tycker att förslaget är bra.
 • Andelen som säger sig vara partipolitiskt övertygade minskar något, och ligger nu på 49%. Det är naturligt att fler uppger att de är övertygade i sin partipolitiska preferens i samband med val, men trots att det är mellanvalsår är detta en tangerad lägstapunkt i mätningens historia.
 • Immigration/integration är inte riktigt lika högt upp på svenskarnas dagordning som under hösten/vintern 2015, men fortsatt den mest aktuella samhällsfrågan. Det är däremot fler som anger att de är restriktiva till en ökad flyktingmottagning i Sverige. 52% av de svarande hösten 2016 anser att vi ska ta emot färre flyktingar, jämfört med 40% 2015.
  –Svenska folket följer sina ledare och eftersom en mer restriktiv flyktingmottagning har blivit officiell sjösatt regeringspolitik i Sverige svänger opinionen därefter, förklarar Henrik Ekengren Oscarsson, och tillägger:
  –Konfliktnivåerna i Svensk politik handlar inte heller längre bara om traditionella vänster-högerfrågor som skatter, offentlig sektor och fördelningspolitik. Det som tillkommit och tar störst plats just nu är frågor som handlar om identitet, mångkultur och globalisering.
 • Trots att förslaget "ta emot färre flyktingar" fått mer stöd så visar SOM-undersökningens orosfråga att det fortfarande är fler som är ”mycket oroade” för ökad främlingsfientlighet än för ökat antal flyktingar. I orostoppen finner vi klimatförändringar och ökad antibiotikaresistens.
 • Analyser av våra medievanor på internet visar att sociala medier numera är det vanligaste sättet att få sina nyheter på. Däremot tycks det inte finnas stöd för de moderna idéerna om ”filterbubblor” utan i alla fall då det kommer till nyhetskonsumtion verkar sociala medier erbjuda användarna en minst lika bred nyhetsbild som traditionella medier.
 • Avslutningsvis är Donald Trump den mest impopuläre publika person SOM-institutet någonsin mätt svenskarnas åsikter om. På skalan mellan +50 och -50 landar Trump på -39, tätt följd av Vladimir Putin som i den senaste mätningen får -35. Svenskarna hade föredragit Hillary Clinton, som hamnade på +10 i samma mätning.

 

SOM-institutets arbete med att redovisa resultat och analyser från den senaste undersökningen fortsätter under våren och sommaren. Den 28:e juni släpps ”Larmar och gör sig till”, som är SOM-institutets 70:e forskarantologi och en summering av i princip hela den nationella undersökningen. Innan dess kommer bland annat undersökningens frågor om samhälls- och medieförtroende att presenteras under Vetenskapsfestivalen, den 10:e maj i Nordstan i Göteborg, och rapporter på specifika områden släpps löpande under maj och juni månad.

SOM-seminariet sänds i efterhand i SVT2 onsdagen den 26:e april, kl 13:00.

För frågor om undersökningen, resultaten eller kommande publiceringar, kontakta:
Daniel Jansson, kommunikatör SOM-institutet
E-post: daniel.jansson@som.gu.se
Telefon: 031-786 5529

AV: Daniel Jansson

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2016-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?