Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SOM-institutet söker praktikant inför höstterminen 2019

Nyhet: 2019-03-26

Hösten 2019 finns möjlighet att göra praktik på SOM-institutet för studenter som vill göra praktik inom ramen för en samhällsvetenskaplig utbildning vid ett svenskt universitet eller högskola.

SOM-institutet är beläget på femte våningen i Mediehuset, Campus Linné (Seminariegatan 1b). Docent Johan Martinsson är föreståndare för SOM-institutet. Vid institutet arbetar ca 15 personer huvudsakligen inom kategorierna forskare, undersökningsledare och biträdande undersökningsledare. SOM-institutet har även en kommunikatör och en administratör.

SOM-institutet är en centrumbildning vid Göteborgs universitet med rötterna i Statsvetenskapliga institutionen och Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet. Vi genomför varje år sedan 1986 stora riksrepresentativa medborgarundersökningar med temat samhälle, opinion och medier i syfte att kartlägga trender och mönster i svenska folkets vanor, attityder och värderingar. Undersökningarna genomförs i samverkan med forskningsprojekt, myndigheter och organisationer i Sverige. Sedan januari 2016 ingår LORE (Laboratory of Opinion Research) som en del i SOM-institutet. Opinionslaboratoriet LORE är en forskningsinfrastruktur som är specialiserad på surveydatainsamlingar via webbenkäter och webbpaneler. LORE ansvarar bland annat för Medborgarpanelen vid Göteborgs universitet och bedriver forskning och utvecklingsarbete inom tillämpad surveymetodologi.

Vi söker dig som tycker att frågeundersökningar, enkäter och opinionsundersökningar är spännande. Du behöver inte ha avancerade kunskaper i statistik, men grundläggande kunskaper i kvantitativa metoder och lätt för att lära dig använda ny programvara är en förutsättning. Exempel på de programvaror vi använder är Excel, SPSS, Stata och Qualtrics. Har du kunskaper i andra program som Indesign, Filemaker och R är det ett plus. Då våra datainsamlingar genomförs på svenska behöver du behärska svenska väl i både tal och skrift, samt ha goda kunskaper i engelska då vår dokumentation och våra rapporter delvis skrivs på engelska.

Under din praktik kommer du tillsammans med personalen på SOM-institutet få delta i många aspekter av att samla in samhällsvetenskapliga surveydata i olika former. Detta kan exempelvis innefatta att kommunicera med och svara på frågor från enkätrespondenter via mejl och telefon, att diskutera utformningen av undersökningar och enkätfrågor tillsammans med forskargrupper, att programmera webbenkäter, förbereda datamängder som ska analyseras av forskare, att sammanställa rapporter över datainsamlingar, samt att analysera och rapportera resultat från metodologiska tester.

Ansökan: För att ansöka om praktik på SOM-institutet och LORE skicka ditt CV och ett introduktionsbrev om högst två A4 till undersökningsledare Klara Wärnlöf Bové (klara.bove@som.gu.se) senast den 16 april. Intervjuer och antagning kan ske löpande så vänta inte med att skicka in din ansökan.

Du kan även läsa mer om vår verksamhet på www.som.gu.se och på www.lore.gu.se

 

AV:

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2016-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://som.gu.se/aktuellt/Nyheter/Nyheter_detalj//som-institutet-soker-praktikant-infor-hostterminen-2019.cid1622645
Utskriftsdatum: 2019-09-20