Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SOM-priset 2019 till Klara Persson

Nyhet: 2019-09-13

Klara Persson, tidigare student i statsvetenskap vid Lunds universitet, vinner SOM-institutets nationella studentuppsatspris 2019. Hon vinner för sin masteruppsats Den politiska tillitens skillnader - En kvantitativ studie av tillitslandet Sverige. Priset består av ett stipendium på 8000 kronor.

Klaras uppsats behandlar hur politisk tillit skiljer sig åt mellan olika samhällsgrupper, med ett särskilt fokus på skillnader mellan inrikes och utrikes födda personer. Hon finner bland annat att just politisk tillit har väldigt lite att göra med var personen är född utan varierar tydligare med andra faktorer, såsom kön, partipolitisk preferens och politiskt intresse överlag. Uppsatsen examinerades i januari 2019 vid Lunds universitet och kan läsas i sin helhet på SOM-institutets webbplats.

Motivering
Klaras uppsats valdes ut bland övriga av en kommitté bestående av medlemmar från SOM-institutets styrgrupp. Kommitténs motivering lyder: Klara Persson gör i sin uppsats både en ambitiös teoretisk insats och ett grundligt empiriskt arbete. Med hjälp av SOM-institutets data från den nationella SOM-undersökningen analyseras det politiska förtroendet i Sverige och såväl institutionella som kulturella förklaringar till skillnader i politiskt förtroende prövas. Slutsatserna i uppsatsen tyder på att människor med bakgrund i andra länder inte nödvändigtvis har ett lägre politiskt förtroende än människor uppväxta i Sverige. Klara Persson lyckas därmed göra ett intressant bidrag till en fråga med stor aktualitet och samhällsrelevans.

Data från de nationella SOM-undersökningarna
I sin studie har Klara använt data från 2016 års nationella SOM-undersökning. Hon har särskilt tittat på variabler som har med politisk tillit att göra (framförallt förtroende för olika samhällsinstitutioner såsom riksdag och regering, kommunstyrelser och politiska partier) och studerat hur dessa förhåller sig till ett flertal andra fråge- och bakgrundsvariabler i samma undersökning. Alla data från SOM-undersökningarna är fritt tillgängliga för forskare och studenter via Svensk Nationell Datatjänst (www.snd.gu.se), från och med ett år efter det att respektive undersökning avslutats.

Nu i höst genomförs den nationella SOM-undersökningen för 34:e året i rad.

Läs mer om SOM-institutets nationella uppsatspris

AV:

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2016-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://som.gu.se/aktuellt/Nyheter/Nyheter_detalj//som-priset-2019-till-klara-persson.cid1643894
Utskriftsdatum: 2020-08-11