Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SOM-Seminarium:
Rekordstarkt stöd för välfärdsstaten

Nyhet: 2014-04-24

Stödet för välfärdsstaten är rekordstarkt, motståndet mot vinster i vård, skola och omsorg ökar, och kortbetalning på internet oroar många. Det är några av resultaten från den senaste SOM-undersökningen som presenterades vid ett seminarium i Göteborg under torsdagen.

69 procent av de svarande i SOM-undersökningen tycker att det är ett ”mycket bra” eller ”ganska bra” förslag att stoppa vinstutdelning inom skattefinansierad skola, vård och omsorg, en ökning jämfört med 2012.
– Det finns ett utbrett missnöje inom välfärdsområdet, inte minst med skolans sjunkande resultat, säger Lennart Nilsson, docent och forskare vid SOM-institutet.

Samtidigt blir stödet för den offentliga sektorn allt starkare. Nästan varannan svarande motsätter sig nedskärningar i den offentliga sektorn, medan bara 19 procent är för en minskad offentlig sektor.
– Sammantaget visar detta ett rekordstarkt stöd för välfärdsstaten. Anmärkningsvärt är också att en majoritet är emot vinstutdelning även bland de som anser att valfrihet är viktigt och bland de som själva valt privata alternativ, säger Lennart Nilsson.

Istället vill många se ideella organisationer som alternativ i välfärden. Men enligt Lennart Nilsson har de svårt att konkurrera i det nuvarande systemet.
– Upphandlingsreglerna försvårar för ideella organisationer och skattereglerna gynnar internationella riskkapitalbolag.

Betalkort på nätet oroar många

51 procent känner sig oroliga över att deras personliga uppgifter ska missbrukas när de använder betalkort på internet, men bara en av fyra oroar sig när de söker information på nätet. Annika Bergström, medieforskare vid SOM-institutet, är förvånad över siffrorna.
–Jag tycker man borde vara minst lika orolig över vad som samlas in när man informationssöker än när man använder banktjänster och kontokort. Bankerna jobbar mycket med digital säkerhet, medan sökmotorerna inte gör det.

En möjlig förklaring är att informationssökning och sociala medier har blivit en så integrerad del av mångas liv att det helt enkelt blir för besvärligt att vara orolig över de aktiviteterna, och fördelaktigt att istället blunda för riskerna.
– Generellt är oron lägre bland de som ofta använder internet, och jag tror att det bästa sättet att hantera oron är att lära sig mer, säger Annika Bergström

Kontaktuppgifter
Vinster i välfärden: Lennart Nilsson 031-7861595
Internetoro: Annika Bergström 031-786 5178
Frågor om SOM-undersökningen: Frida Vernersdotter 031-786 4996
Läs mer om SOM-institutet på www.som.gu.se

AV:
031-786 55 29

Artikeln publicerades först på: www.gu.se

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2016-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?