Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SOM-undersökningen i Göteborg studerar allt från trygghet till elsparkcyklar

Nyhet: 2019-09-18

Nu går 2019 års stora SOM-undersökning i Göteborg ut till 5 000 slumpmässigt utvalda göteborgare mellan 16 och 85 år. Undersökningen innehåller bland annat frågor om trygghet, infrastruktur och lokala politiska förslag. Samtidigt som årets enkäter skickas ut publicerar SOM-institutet rapporten SOM-undersökningen i Göteborg 2018 som avhandlar fjolårets mätning. I denna framgår bland annat att tryggheten och samhörigheten i staden har ökat, medan stödet för en linbana över Göta älv blivit svagare.

Nytt för 2019 års SOM-undersökning i Göteborg är frågor om de nya elsparkcyklarna. Göteborgarna får för första gången dels svara på om de använder sådana och dels vad de tycker om deras närvaro i staden. Andra nya lokala frågor gäller billigare kollektivtrafik, minska allmännyttan och riva nya Ullevi för att ge plats åt bostäder och kontor. Undersökningen pågår under hösten 2019 och avrapporteras nästa år.

 

Ökade känslor av trygghet och samhörighet
Förra årets SOM-undersökning i Göteborg visar en ökning vad gäller trygghet och samhörighet i staden. 2018 var det 41 procent som höll med om att det fanns en stor samhörighet i det egna bostadsområdet, att jämföras med 31 procent år 2016 då undersökningen startade. Andelen göteborgare som håller med om att staden är trygg och säker har också ökat de senaste tre åren.

- Trygghet i det egna bostadsområdet varierar starkt mellan olika stadsdelar säger Björn Rönnerstrand, forskare vid SOM-institutet. De som bor i resurssvagare områden är de som känner sig minst trygga i det egna området, men intressant nog är det också denna grupp som i högst utsträckning håller med om att Göteborg i stort är tryggt och säkert.

2018 kände sig 81 procent trygga i sitt bostadsområde men samtidigt tyckte 74 procent att det var ett bra förslag med ökad kameraövervakning på allmän plats.

Oförändrat kring västlänken men linbanan tappar i stöd
År 2018 såg vi ett uppsving för frågor om lokal infrastruktur som toppade göteborgarnas dagordning detta valår. Västlänken och trängselskatter fortsatte att engagera men åsiktsopinionen visade sig vara oförändrad sedan 2017. Ungefär hälften av göteborgarna var negativa till dessa båda trafikåtgärder medan mellan 30 och 35 procent var positiva. Den beslutade satsningen på en linbana över Göta älv har däremot tappat kraftigt i stöd. 2018 ställde sig endast en tredjedel bakom denna, att jämföras med 52 procent år 2016.

Svaren till nytta för staden
SOM-undersökningen i Göteborg görs av SOM-institutet vid Göteborgs universitet i samverkan med bland andra Göteborgs Stad. Svaren på de många frågorna skapar underlag för kommunala politiker och tjänstemän att bygga en stad som alla trivs i.

- Undersökningen låter oss analysera skillnader mellan olika stadsdelar och hjälper oss att bättre förstå vad som skiljer olika områden åt exempelvis när det handlar om känslan av att kunna påverka politiska beslut. Dessutom ger upprepade mätningar en möjlighet att studera eventuella förändringar över tid säger Stefan Lydén, demokratiutvecklingsledare på Göteborgs Stad.

Parallellt med Göteborgsundersökningen genomför SOM-institutet en rikstäckande och en västsvensk undersökning. Nästan var femtionde person som bor i Göteborg kommer att få en SOM-undersökning under hösten 2019.

Läs rapporten SOM-undersökningen i Göteborg 2018

Har du fått årets SOM-undersökning?
Svara direkt i din mobil eller på dator: www.som.gu.se/svara

AV:

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2016-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://som.gu.se/aktuellt/Nyheter/Nyheter_detalj//som-undersokningen-i-goteborg-studerar-allt-fran-trygghet-till-elsparkcyklar.cid1644474
Utskriftsdatum: 2020-08-11