Statsvetarprofessorn Sören Holmberg överraskningshyllad med ny antologi

Nyhet: 2013-10-02

Det är inte alla professorer som hyllas med en egen antologi när de fyller 70 år. Men så är inte Sören Holmberg vilken professor som helst. Antologin Stepping Stones, som kommit till under största hemlighetsmakeri, överlämnades på ett seminarium i måndags till en mycket överraskad och glad jubilar.

I decennier har Sören Holmberg varit en av de ledande statsvetarna i Sverige. För allmänheten är han kanske mest känd som SVT:s expertkommentator när vi har riksdagsval i Sverige, en uppgift som han haft sedan 1979. Det är också vid Svenska Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet som Sören Holmberg varit verksam den största delen av sin långa och framgångsrika karriär.

Just valforskning, med fokus på representativ demokrati finns med i antologin som Sören Holmberg förärades vid seminariet i måndags. Boken fokuserar också på forskning om opinion och väljarbeteende samt om betydelsen av samhällsstyrningens kvalitet, och därmed har redaktörerna Stefan Dahlberg, Henrik Oscarsson och Lena Wängnerud ringat in de forskningsfält där Sören Holmberg har varit som mest aktiv och nydanande.

1986 var han med och grundade SOM-institutet, som undersöker svenskarnas vanor, beteenden, åsikter och värderingar när det gäller samhälle, politik och medier. För snart tio år sedan var Sören Holmberg en av grundarna av QoG-institutet, vars syfte är att bedriva forskning om orsaken till och konsekvenserna av korruption och samhällsstyrningens kvalitet (Quality of Government). Samtidigt som han också blivit den som svenska medier helst vänder sig till när man vill ha en korrekt, insatt och vetenskapligt grundad analys av svenskarnas väljarbeteende.

Ett tjugotal forskare står nu som författare till de tretton forskningsartiklar som Stepping Stones utgörs av, samtliga speglar Sören Holmbergs men också Statsvetenskapliga institutionens forskningsprofil. Texterna handlar om spännande grundforskning i en akademisk tradition som har utvecklats vid institutionen som en direkt följd av Sören Holmbergs innovativa och nydanande arbete, eller för att använda redaktörernas egna ord:

"Sören Holmberg´s work has had a significant impact on the research at the Department of political science at the University of Gothenburg. This book is intended to illustrate this".

Stepping Stones: Research on Political Representation, Voting Behavior, and Quality of Government.

Editors
: Stefan Dahlberg, Henrik Oscarsson & Lena Wängnerud

År 2013

Stepping Stones Här kan du ladda ner och läsa boken som pdf.

Artikeln publicerades först på: pol.gu.se