Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Största SOM-undersökningen någonsin på väg ut

Nyhet: 2018-09-26

Just nu är den trettiotredje årliga SOM-undersökningen på väg ut till ett slumpmässigt urval av totalt 37 000 personer folkbokförda i Sverige. 2018 års undersökning är den största någonsin, och genomförs som vanligt i samverkan med ett stort antal myndigheter och forskningsprojekt.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har varje höst sedan 1986 ställt frågor om svenskarnas vanor och attityder inom samhälle, opinion och medier. Undersökningarna sker i form av frågeformulär som skickas med post till ett urval 16-85 åringar boende i Sverige. De slumpmässigt utvalda deltagarna kan vänta sig ett formulär under senare delen av veckan. De kan välja att skicka tillbaka den fysiska enkäten, eller att göra som en allt större andel och svara på frågorna på sin dator, mobil eller surfplatta.

De tiotusentals svaren från SOM-undersökningarna skapar unika tidsserier över vad vi som lever i Sverige har för vanor, värderingar och åsikter. Resultaten används flitigt inom svensk och internationell forskning, förekommer ofta i media och kan ibland ligga till grund för myndighets- och regeringsbeslut. Framförallt bidrar undersökningarna till en ökad förståelse för vårt samhälle och för varandra.

Större undersökning ger säkrare svar på fler frågor
Årets SOM-undersökning är den mest omfattande sedan starten. Detta gör det möjligt att ännu bättre kunna uttala sig om tankar och åsikter hos det svenska folket, samtidigt som det öppnar upp för möjligheten att ställa fler olika frågor totalt sett. Att det nyligen varit val i Sverige för även det med sig vissa tillägg i SOM-institutets formulär.

– Under valåren brukar det allmänna politiska intresset gå upp något, vilket är kul. I år mäter vi bland annat förtroendet för Valmyndigheten för första gången sedan valet 2014, och det blir oerhört spännande att se om det höga förtroendet håller i sig. Sen är det självklart alltid intressant att testa resultatet på frågan om bästa parti mot det faktiska valresultatet. De flesta valår ligger vi väldigt nära, tack vare våra stora slumpmässiga urval säger Johan Martinsson, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och föreståndare för SOM-institutet.

Förra året sågs ett lyft i förtroendet för flera samhällsinstitutioner, bland annat polisen och försvaret och 2018 års undersökning kommer att visa om denna positiva trend håller i sig. Förutom detta ställs en rad andra aktuella frågor om bland annat tillit till journalister och andra yrkesgrupper, synen på EU, inställning till slöjförbud, inställning till begränsningar av aborträtten, synen på olika världsreligioner samt i vilken utsträckning socker, alkohol eller köttkonsumtion anses vara hot mot den svenska folkhälsan.

Har du fått SOM-undersökningen 2018?
Logga in med dina uppgifter på www.som.gu.se/svar
Läs mer på: www.som.gu.se

Kontakt:
Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet.
Telefon: 031-786 51 48, e-post: johan.martinsson@som.gu.se

Daniel Jansson, Kommunikatör SOM-institutet.
Telefon 031-786 55 29, e-post: daniel.jansson@som.gu.se

AV:

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2016-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?