Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förädlingsprojektet

SOM-institutet har sedan 1986 samlat ett unikt datamaterial, i såväl svenskt som internationellt perspektiv. Det finns ett behov att göra detta material mer tillgängligt, inte minst internationellt. På SOM-institutet pågick därför under perioden 2011 till 2013 arbete i det så kallade Förädlingsprojektet för att skapa ett nytt, breddat och samlat datamaterial, från 25 år av SOM-undersökningar. 

Projektets tre delsyften var att dokumentera, förädla samt internationalisera SOM-undersökningarnas material, för att på så sätt öka värdet av de uppgifter som redan samlats in.

För att uppnå detta dokumenterades och kontextualiserades data på sätt som möjliggör mer fördjupade analyser än som kan göras på befintliga rådata.

I den tekniska dokumentationen inkluderades uppgifter om datainsamlingen och om frågornas sammanhang, vilket ger möjlighet till metodfördjupning. Förädlingen förde också in kompletterande data om det nationella, regionala eller lokala samhälle som svarspersonerna befunnit sig i och som kan förklara långsiktiga förändringsmönster. Internationaliseringen innebar både en översättning av formulär och variabler, och en beskrivning av den svenska kontext där data samlats in.

Datamaterialet går numera under namnet Super-Riks-SOM och kan sedan 2013 erbjudas samhällsforskningen om demokrati, opinioner, medievanor och livsstilar. Studenter och forskare kan kontakta Svensk Nationell Datatjänst för att få tillgång till datamaterialet. Datasetet uppdateras löpande med varje ny nationell undersöknings data.

Forskningsstiftelsen Riksbankens jubileumsfond beviljade medel för projektet, som genomfördes under perioden 2011-2013.

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2017-02-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?