Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Insamlingsmetoder


För att resultaten ska vara jämförbara över tid genomförs varje mätning under så identiska förutsättningar som möjligt.

 • De drygt 30 000 personer som får en SOM-enkät ett givet år väljs ut med hjälp av ett systematiskt sannolikhetsurval ur Skatteverkets register. Alla personer mellan 16 och 85 år som bor i Sverige har lika stor chans att komma med i undersökningen. 
   
 • Alla undersökningar innehåller grundläggande demografiska frågor (som frågor om kön, ålder, utbildning, uppväxt, hushållssammansättning, social bakgrund och livsstil), samt frågor om politik (intresse, partisympati, vänster–högerplacering med mera) och medievanor (frågor om exponering för olika nyhetskanaler samt dagstidnings-, radio-, tv-, och tidskriftsanvändning).
   
 • Frågeformulären skickas i huvudsak med post men från och med 2011 finns också alla undersökningar som digitala frågeformulär som kan besvaras på internet. Telefonuppföljningar och påminnelser genomförs efter upphandling av fristående undersökningsföretag i nära samverkan med SOM-institutet.
   
 • Även om huvuddelen av de personer som svarar i varje undersökning gör detta inom den första månaden efter undersökningens start fortsätter uppföljningen med påminnelser under ytterligare ett par månader, med olika metoder. Detta är nödvändigt för att undersökningarna ska få en god representativitet och för att ge alla utvalda en möjlighet att svara.
   
 • Svarsfrekvensen för undersökningarna har under senare år legat på mellan 50 och 60 procent.

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2018-11-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?