Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Metodutveckling - en viktig uppgift


SOM-institutet har ambitionen att bidra till den generella metodutvecklingen för frågeundersökningar.

SOM-institutet arbetar med detaljerade uppföljningar av varje undersöknings representativitet. Vi jämför fördelningen av till exempel män och kvinnor, boende i storstad och på landsbygd eller olika utbildningsnivåer bland våra respondenter med fördelningen i landet i stort. Anledningen är att SOM-undersökningen, precis som alla typer av frågeundersökningar, kämpar med sjunkande svarsfrekvenser, något som kan hota undersökningarnas representativitet.

Av samma anledning experimenterar vi också med olika typer av påminnelser, via post, telefon och SMS, samt ibland olika typer av belöningar såsom trisslotter eller värdecheckar. Vi vill ha in så många svar som möjligt så länge det överhuvudtaget inte påverkar svars- eller datakvaliteten negativt.

Analyserna av de årliga undersökningarna hjälper oss också att bedöma vilka insatser som krävs för att reducera bortfallet. I SOM-institutets årliga publikationer finns utförliga metodrapporter som redovisar tillvägagångssättet i datainsamlingen respektive år. Se till exempel SOM-undersökningarna 2016 - en metodöversikt

Inom SOM-institutet pågår ett generellt metodutvecklingsarbete, med analyser och dokumentation av olika erfarenheter från de årliga undersökningarna. I samarbete med Göteborgs universitets opinionslaboratorium LORE arbetar SOM-institutet med en bok om hur man bäst förbereder och genomför kvantitativa frågeundersökningar.

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2017-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?