Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Metodutveckling - en viktig uppgift

På SOM-insitutet lägger vi mycket tid på att granska och vidareutveckla våra undersökningsmetoder. Det handlar dels om att säkra representativiteten i våra undersökningar, men vi har också en ambition att bidra till den generella utvecklingen på forskningsområdet surveymetodologi. Varje år publicerar vi en heltäckande metodrapport för att vara så tydliga som möjligt med exakt hur SOM-undersökningarna går till.

För fullständig överblick av undersökningsmetoden för den senaste SOM-undersökningen, läs vår metodrapport:
SOM-undersökningarna 2017 - en metodöversikt

Representativitet i SOM-undersökningarna

SOM-institutet arbetar med detaljerade uppföljningar av varje undersöknings representativitet. Vi jämför våra svarande med Sveriges befolkning i stort på ett flertal punkter såsom exempelvis ålder, kön, del av landet de bor i, faktiskt valresultat och utbildningsnivå, för att se till att vi inte får en snedfördelning bland de svarande. Om någon grupp skulle sticka ut som underrepresenterad riskerar undersökningsresultaten att tappa i värde på vissa områden.

För att motverka detta experimenterar vi ofta med olika detaljer i vårt generella undersökningsupplägg. Det kan handla om påminnelser via post, telefon och SMS, men också om olika typer av belöningar såsom trisslotter eller värdecheckar.

Läs mer om SOM-undersökningarnas design och upplägg under rubriken Insamlingsmetoder.

Metodutvecklingsarbete

Inom SOM-institutet pågår ett generellt metodutvecklingsarbete med analyser och dokumentation av olika erfarenheter från de årliga SOM-undersökningarna, men också från de många paneldatainsamlingar som varje år genomförs i Medborgarpanelen.

Att våra undersökningsfrågor är rimliga att besvara och inte exkluderar några grupper är någonting vi ständigt strävar mot. Frågeinstrumenten testas regelbundet med avseende på formuleringar, svarsskalor, eventuella kontexteffekter m.m. Genom tester i våra webbpaneler kan vi också säkerställa att de respondenter som väljer att svara på webben möts av tydliga och väl presenterade undersökningsfrågor oavsett om de fyller i på mobilskärm, surfplatta eller på sin dator.

Det mesta av detta arbete sker inom ramen för forskningsinfrastrukturen Laboratory of opinion research (LORE) där vi regelbundet publicerar forskningsresultat på området surveyforskning - både i vetenskapliga tidsskrifter och i den egna rapportserien Methodological notes.

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet|Sidan uppdaterades: 2018-11-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?