Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SOM-institutets temaserie

SOM-institutets undersökningar ligger varje år till grund för ett stort antal rapporter, bokkapitel, antologier, uppsatser och avhandlingar, inom en mängd ämnesområden.

Många frågor och teman i SOM-undersökningarna återkommer år efter år, och har gett upphov till unika tidsserier som gör det möjligt att följa samhällsutvecklingen i Sverige.

För att underlätta för den som är intresserad av dessa områden har SOM-institutet sedan 2013 en temaserie, som samlar analyser som gjorts på ett visst tema på ett och samma ställe, för att ge intresserade en helhetsbild av resultaten på just det området.

Alla delar i temaserien finns tillgängliga i tryckt bokform till självkostnadspris från SOM-institutet, men som alla våra andra publikationer går de att läsa i sin helhet här på webben.


2017:1 Studier i svensk alkoholopinion

Grafik: Daniel JanssonEfter ett längre uppehåll är SOM-institutets temaserie tillbaka med boken Studier i svensk alkoholopinion av Lennart Weibull, Sören Holmberg och David Karlsson.

I ett omfattande och långvarigt forsknings-projekt analyserar författarna frågor som rör alkohol i Sverige. Det handlar delvis om hur svenskarnas alkoholkonsumtion förändrats över tid, men framförallt är det åsikter om försäljningsrestriktioner, alkoholskatter och andra samhällsfrågor som står i fokus.

Boken utgörs av de senaste tolv årens antologikapitel från de årliga SOM-rapporterna, presenterade i kronologisk ordning.

Ladda ner Studier i svensk alkoholopinion

Som ett komplement till temarapporten finns även tabellrapporten Alkoholrelaterade frågor i de nationella SOM-undersökningarna 1986–2016

2013:2 Svensk migrationspolitisk opinion

Den andra delen i serien är Svensk migrationspolitisk opinion 1991–2012 av professor Marie Demker och kolleger.

Boken djupdyker i frågor som rör svenskarnas attityder till flyktingar och invandrare och hur dessa attityder har förändrats under de dryga tjugo år boken omfattar.

Boken samlar det som har skrivits om flykting-, invandrings-, integrations- och migrationsopinion i Sverige i de årliga SOM-rapporterna.

Ladda ner Svensk migrationspolitisk opinion 1991-2012

OBS, om du använder Mozilla Firefox som webbläsare visas inte ovanstående pdf på rätt sätt. Högerklicka istället på länken och välj "save link as" eller "spara länk som", och öppna den sedan med det program du använder för att läsa pdf-filer.

2013:1 Förtroendet för samhällets institutioner

Temaseriens första del är Förtroendet för samhällets institutioner, Utvecklingen i Sverige 1986–2012 av professorerna Sören Holmberg och Lennart Weibull. Fokus ligger på hur svenskt institutionsförtroende har utvecklats under de senaste tjugofem åren, hur tilltron påverkas av olika händelser och hur den ser ut i olika sociala och politiska grupper.

Boken samlar allt som skrivits om institutionsförtroende i de årliga SOM-rapporterna sedan starten 1986.

Ladda ner Förtroendet för samhällets institutioner, Utvecklingen i Sverige 1986-2012

 

Sidansvarig: SOM-institutet |Sidan uppdaterades: 2017-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?