Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ett ofta använt datamaterial


Materialet från SOM-undersökningarna är efterfrågat. Resultaten är värdefulla och används ofta i offentliga utredningar såväl som av forskarsamhället även utanför den grupp som deltagit i undersökningen.

Forskning: SOM-studiernas stora användbarhet har upptäckts av forskarsamhället och utnyttjats flitigt i fördjupade analyser. Idag är data från SOM-undersökningarna de mest efterfrågade hos Svensk Nationell Datatjänst (SND).

Avhandlingar: Antalet doktorsavhandlingar som helt eller delvis baseras på SOM-data uppgår under de senaste tjugo åren till cirka 35. Det rör sig främst om avhandlingar i statsvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap, men också inom flera andra områden.
Christopher Kullenberg, doktor i vetenskapsteori, har skrivit en avhandling om SOM-institutet och dess metodologi i ett historiskt perspektiv: The Quantification of Society. A Study of a Swedish Research Institute and Survey-Based Social Science.

Utredningar: Bland SOM-institutets viktigaste användare finns offentliga utredningar som Förtroendet för näringslivet (SOU 2004:47), Grundlagsutredningen (SOU 2008:43), Litteraturutredningen (SOU 2012:65), Demokratiutredningen (SOU 2016:5) och Medieutredningen (SOU 2016:30). Dessutom har SOM-data använts i Statskontorets utredning om Allmänhetens syn på statliga myndigheter (Statskontoret, rapport nr 2009:1).

Medier och opinion: Resultaten från SOM-institutets mätningar syns ofta i svenska medier. Statistik från Göteborgs universitet visar att SOM är en av de mest citerade källorna när det gäller samhällsforskning, kanske den allra mest citerade under senare år. Det innebär att uppgifter från SOM ofta används i den allmänna debatten och syns i mängder av artiklar och böcker.

Politik: Även politiker använder SOM-institutets analyser. I en undersökning av hur ofta olika opinionsresultat hänvisades till i riksdagen under åren 2002–2007 kom SOM-institutet med en uppåtgående kurva på tredje plats, av tolv opinionsmätare. Endast Tns-Sifo och Temo/Synovate placerade sig före.

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet |Sidan uppdaterades: 2016-09-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?