SOM-undersökningarna gör det möjligt för forskare från olika vetenskapsområden att ställa frågor i samma, riksomspännande enkätundersökning. På så sätt samordnas insamlingsarbetet och möjligheterna att göra fördjupade analyser ökar. Vi välkomnar därför forskare från alla håll och dicipliner att samverka kring frågor i SOM-undersökningarna.
Generell information om forskningssamverkan
SOM-institutet är en del av den nationella forskningsinfrastrukturen och fungerar som en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet. I mer än 30 år har SOM-institutet genomfört årliga riksrepresentativa frågeundersökningar bland boende i Sverige. Syftet med undersökningarna är att systematiskt studera allmänhetens vanor och attityder inom samhälle, politik och medier. Institutets forskarnätverk består av närmare 150 av Sveriges ledande samhällsforskare. SOM-institutet strävar efter att kombinera närhet till den internationella forskningsfronten med stark närvaro i svensk samhällsdebatt.
SOM-undersökningarna gör det möjligt för enskilda forskare och forskargrupper att delta med frågor i stora representativa medborgarundersökningar av högsta kvalitet. SOM-institutet ansvarar för att planera och genomföra fältarbetet i enlighet med de bästa tillgängliga kunskaperna om surveymetodik. Det inbegriper etikprövning hos den regionala etikprövningsnämnden, undersökningsledning, utveckling av fältplan, datainsamling, kodning, färdigställande av data, utvärdering och dokumentation av undersökningen samt slutligen framtidssäker deponering av data i Svensk Nationell Datatjänsts arkiv.
Samverkande projekt får tillgång till ett stort antal bakgrundsfrågor och generella samhällsindikatorer (t ex mellanmänsklig tillit, medievanor, fritidsaktiviteter och politiska preferenser) som ingår i samtliga SOM-undersökningar. Samverkan med SOM-institutet ger forskare exklusiv tillgång till de data som samlats in med projektens egna frågeinstrument. Ett år efter fältarbetets slut deponeras data vid Svensk Nationell Datatjänst (www.snd.gu.se) och görs tillgängliga för andra forskare.
Box 710, 405 30 Göteborg
Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg
Telefon:
031 786 3300