Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SOM-institutets undersökningar


Varje år svarar nästan 20 000 svenskar på SOM-institutets frågor om allt från politik och massmedier till ämnen som livsstil, hälsa och fritidsvanor. SOM-institutet har genomfört enkätundersökningar sedan 1986, för att kunna belysa hur det svenska samhället utvecklas över tid.

Hösten/vintern 2019 genomförde vi tre parallella SOM-undersökningar:

  • Den nationella SOM-undersökningen: Den rikstäckande och mest omfattande mätningen. Unik eftersom den genomförts varje höst sedan 1986. Undersökningen skickades 2019 ut till 21 000 slumpmässigt utvalda personer boende i Sverige.
  • Den västsvenska SOM-undersökningen: Startade 1992 som en undersökning med fokus på hela Västra Götaland. Till urvalet hör även personer boende i Kungsbacka kommun. 2019 gick den västsvenska SOM-undersökningen ut till totalt 6 000 personer.
  • SOM-undersökningen i Göteborg: En lokal undersökning som går ut till 5 000 göteborgare. 2019 genomfördes den för fjärde gången någonsin.


Huvudsyftet med våra enkätundersökningar är att etablera tidsserier som gör det möjligt att analysera hur olika samhällsförändringar påverkar människors attityder och beteenden. Därför består enkäterna till stor del av frågor som ställs på likalydande sätt, år efter år.

Utöver de regelbundna SOM-undersökningarna har specialundersökningar som Student-SOM, Omvals-SOM, Klass-SOM samt SOM-undersökningen till utlandssvenskar genomförts.

Som komplement till de olika enkätundersökningarna administrerar SOM-institutet också flera av Göteborgs universitets panelundersökningar. Den främsta av dessa, Medborgarpanelen, har i nuläget omkring 60 000 aktiva deltagare som får undersökningar skickade till sig via e-post ungefär fyra gånger per år.

Kontaktinformation

SOM-institutet

Box 710, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Seminariegatan 1B
413 13 Göteborg

Telefon:
031 786 3300

Sidansvarig: SOM-institutet |Sidan uppdaterades: 2020-02-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://som.gu.se/undersokningar/
Utskriftsdatum: 2020-08-11