Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den nationella SOM-undersökningen


För att kunna förstå hur samhällsutvecklingen påverkar svenska folkets attityder och beteenden, har SOM-institutet sedan 1986 genomfört den nationella SOM-undersökningen. Tidsserien är unik i sitt slag.


Den nationella SOM-undersökningen fokuserar på tre teman – samhälle, opinion och massmedier. Ett stort antal frågor om politik, samhälle och medier samt social bakgrund finns med i alla undersökningar, men frågeformulären har ibland något olika inriktningar. Varje år kompletteras enkäterna med frågor om aktuella händelser, vanor och attityder, samt specifika frågor ställda i samarbete med samverkande forskare och myndigheter.

Den nationella SOM-undersökningen består av sex olika delundersökningar. Var och en av dessa är riksrepresentativ och omfattar normalt ett urval på 3 500 personer mellan 16 och 85 år. Frågeformulären omfattar mellan 14 och 18 sidor. Fältarbetet inleds normalt i mitten av september varje år och avslutas, efter en serie av påminnelser via post och telefon, efter årsskiftet.

Undersökningsmetoden sammanfattas i ett kort metodkapitel i den årliga forskarantologin, samt i en mer omfattande metodrapport.

Resultat

Resultaten från de nationella undersökningarna redovisas årligen i en bok. De medverkande forskarna presenterar där sina analyser och, så långt det är möjligt, belyser mer långsiktiga opinions- och medietrender. De senaste böckerna är Sprickor i fasaden (2018) och Larmar och gör sig till (2017).

Därutöver släpps varje år ett flertal rapporter. Rapporten Svenska trender (2019) erbjuder den bästa översikten av de långa tidsserierna på frågor om exempelvis samhällsförtroende, oro, politik och mediekonsumtion. Alla böcker och rapporter är fritt tillgängliga digitalt.

Frågeformulär och kodböcker

  • Frågeformulär [finns tillgängliga att ladda ner som pdf:er  från och med 2000 års undersökningar]
     
  • Kodböcker [finns tillgängliga att ladda ner som pdf:er från och med 1986 års undersökning]

 

Information om undersökningarna

SOM-institutet

Telefon:
031-786 33 00

E-post

Sidansvarig: SOM-institutet |Sidan uppdaterades: 2019-04-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?