Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Webbpaneler

Som ett komplement till de årligen återkommande SOM-undersökningarna genomför SOM-institutet varje år ett flertal olika webbpanelundersökningar. Dessa görs inom ramen för forskningsinfrastrukturen Laboratory of Opinion Research (LORE), som sedan 2016 är en del av SOM-institutet. Den största och mest välanvända webbpanelen är Medborgarpanelen.

Panelstudier ger en unik möjlighet att följa samma människor över tid, för att till exempel studera attityder före och efter en specifik händelse, eller kanske hur vanor och åsikter förändras när individer blir äldre, blir gravida eller byter yrkesinriktning. I våra webbpaneler kan samverkande forskare ställa frågor som inte lämpar sig för SOM-undersökningarna, till exempel för att de vill ha ett specifikt urval eller skicka ut undersökningen vid en given tidpunkt.

Webbpanelerna ger även oss på SOM-institutet möjlighet att utveckla våra metoder och göra intressanta metodologiska experiment. Vi kan till exempel förtesta olika frågeinstrument innan de används i SOM-undersökningarna, för att testa olika formuleringar och svarsskalor. Information om vår forskning inom surveymetod publiceras ofta vår engelskspråkiga LORE-sida.

En baksida med webbpanelstudier är att de inte naturligt är representativa för Sveriges befolkning på samma sätt som SOM-undersökningarna. Bland dem som vill vara med i webbpaneler finns ofta en överrepresentation av bland annat högutbildade och väldigt politiskt intresserade personer. Därför ligger data från panelstudier aldrig till grund för våra ordinarie SOM-rapporter och tidsserier.

Vill du vara med i Medborgarpanelen och en handfull gånger per år svara på frågor om allt från politik och samhälle till konsumtions- och motionsvanor? Anmäl dig här!

Är du forskare och vill ställa frågor eller göra experiment i någon av våra webbpaneler? Läs mer på www.lore.gu.se (på engelska) eller skicka ett mail till: info@lore.gu.se

Sidansvarig: SOM-institutet |Sidan uppdaterades: 2018-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?