Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SOM-undersökningen till utlandssvenskar

Varje år flyttar omkring 50 000 svenskar utomlands, och sammanlagt bor ungefär en halv miljon svenska medborgare i utlandet. Trots att de är så många vet vi väldigt lite om utlandssvenskar. Därför genomförde SOM-institutet under hösten 2014 en frågeundersökning till utlandssvenskar.

Syftet med undersökningen är att belysa utlandssvenskars syn på samhällsutvecklingen i boendelandet och i Sverige. Undersökningen handlar om åsikter och vanor med fokus på Samhälle, Opinion och Medier (SOM). Ämnesbredden i frågeformuläret ger en unik möjlighet att beskriva utlandssvenskars uppfattningar, åsikter och vanor.

Undersökningen genomfördes som en webbenkät. SOM-institutet skickade ut brev med inbjudan till webbenkäten till 10 000 slumpmässigt utvalda utlandssvenskar i åldrarna 18-75 år. Adressuppgifterna kom från det svenska folkbokföringsregistret för utvandrade svenska medborgare. Vi fick svar från totalt 27 procent av de utvalda.

Resultat

Datainsamlingen avslutades under första kvartalet 2015 och nu arbetar en rad forskare med att analysera resultaten från SOM-undersökningen till utlandssvenskar. Dessa kommer att presenteras vid olika seminarier samt i en forskarantologi under 2015.

Läs mer

Den som vill veta mer om hur undersökningen gick till och vad vi vet om utlandssvenskar kan läsa Maria Solevids och Frida Vernersdotters inlägg på bloggen Politologerna:

Vad vet vi om utlandssvenskarna? Del 1 (2014-12-09)

Vad vet vi om utlandssvenskarna? Del 2 (2014-12-10)

SOM-institutet har tidigare gett ut två rapporter om utlandssvenskar, baserade på offentlig statistik från bland annat folkbokföringsregistret, SCB och Valmyndigheten:

SOM-rapport 2014:22
Registerstudie över svenskar boende utomlandsFörfattare: Frida Vernersdotter och Maria Solevid

SOM-rapport 2012:9
Svenskar bosatta utomlandsFörfattare: Folke Westling

Information
om undersökningen

Frida Vernersdotter
Bitr. undersökningsledare

Telefon:
031 786 4996

E-post

Sidansvarig: SOM-institutet |Sidan uppdaterades: 2015-03-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?